NCERT Solutions of Arithmetic Progressions Class 10
<< NCERT Solution - Exercise 4.4 Part-2Solution of Exercise 5.1 (NCERT)-Part-2 >>

Arithmetic Progression

(1) An Arithmetic Progression (AP) is a list of numbers in which each term is obtained by adding a fixed number 'd' to the preceding term, except the first term. The fixed number is called the common difference.

The general term of an AP is

a, a+d, a+2d, a +3d, ....

(2) A given list of numbers a1, a2, a3 ....... is an AP if the differences

a2 - a1, a3 a2, a4 a3, ....... give the same value.

In other words, if a k+1 ak is the same for different values of k, the term is an AP

(3) In an AP with first term a and common difference d, the nth term is given by

an = a + (n 1 ) d

(4) The sum of the first n terms of an AP:

Math class ten Progression

(5) If l is the last term of the finite AP, say the nth term, then the sum of all terms of the AP is given by:

Math class ten Progression1

Solution of Exercise 5.1 (NCERT)-Part-1

Question (1) In which of the following situations, does the list of numbers involved make an arithmetic progression and why?

(i) The taxi fair after each km when the fare is Rs. 15 for the first km and Rs. 8 for each additional km.

Solution:

Fare for 1st km = Rs. 15

Fare for 2nd km = Rs. 15 + 8 = Rs 23

Fare for 3rd km = Rs. 23 + 8 = 31

Here, each subsequent term is obtained by adding a fixed number (8) to the previous term.

Hence, it is an AP

(ii) The amount of air present in the cylinder when a vacuum pump removes ΒΌ of the air remaining in the cylinder at a time.

Solution:

Let us assume, initial quantity of air = 1

1Math class ten Progression Exercise 5.1

Here each subsequent term is not obtained by adding a fixed number to the previous term.

Hence, it is not an AP.

(iii) The cost of dogging a well after every meter of digging , when it costs Rs. 150 for the first meter rises by Rs. 50 for each subsequent meter.

Solution:

Cost of digging of 1st meter = 150

Cost of digging of 2nd meter = 150 + 50 = 200

Cost of digging of 3rd meter = 200 + 50 = 250

Here, each subsequent term is obtained by adding a fixed number (50) to the previous term.

Hence, it is an AP.

(iv) The amount of money in the account every year when Rs. 10000 is deposited at compound interest at 8% per annum.

Solution:

Amount in the beginning = Rs. 10000

2Math class ten Progression Exercise 5.1

Since, each subsequent term is not obtained by adding a fixed number to the previous term; hence, it is not an AP.


NCERT Solutions of Arithmetic Progressions Class 10
<< NCERT Solution - Exercise 4.4 Part-2Solution of Exercise 5.1 (NCERT)-Part-2 >>

Arithmetic Progression will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.