NCERT Solutions of Introduction to Trigonometry Class 10
<< Solution of Exercise 7.1 (NCERT)- part -6Solution of NCERT Exercise 8.2 >>

Introduction To Trigonometry

Important Formula (Trigonometry class ten) and Chapter Summary

In the right angle triangle ABC, the right angle is ∠ B.

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution1 Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution2
Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution3
Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution4
Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution5

The value of sin or cos never exceeds 1, but the value of sec and cosec is always greater than or equal to 1.

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution6
Exercise 8.1

Question 1 - In triangle ABC, right-angled at B, AB = 24 cm, BC = 7 cm. Determine:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution7

(a) Sin A, Cos A

Solution: AB = 24 cm, BC = 7 cm, AC = ?

The value of AC can be calculated by using Pythagoras Theorem:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution7

(b) Sin C, Cos C

Solution:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution7

Question 2 - In the given figure, find tan P cot R.

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution8

Solution: Value of QR can be calculated by using Pythagoras theorem:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution8

Now;

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution9

Question 3 - If sin A = , calculate cos A and tan A.

Solution: Sin A = = p/h

We can calculate b by using Pythagoras theorem;

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution11

Now;

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution12

Question 4 - Given 15 cot A = 8, find sin A and sec A.

Solution: 15 cot A = 8

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution13

This means, b = 8 and p = 15

We can calculate h by using Pythagoras theorem;

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution14

Now;

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution15

Question 5 - Given sec θ = 13/12, calculate all other trigonometric ratios.

Solution:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution16

This means, h = 13 and b = 12.

We can calculate p by using Pythagoras theorem;

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution17

Other trigonometric ratios can be calculated as follows:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution18

Question 6 - If ∠ A and ∠ B are acute angles such that cos A = cos B, then show that ∠ A = ∠ B

Solution: For no two different angles the cos ratio is same. (Ref: Table of trigonometric ratio).

Question 7 - If cot θ = 7/8, evaluate:

Solution:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution19

This means, b = 7 and p = 8.

We can calculate h by using Pythagoras theorem;

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution20
Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution21

Solution:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution22

Solution:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution23

Question 8 - If 3 cot A = 4, check whether Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution24 or not.

Solution: 3 cot A = 4 means cot A = 4/3 = b/p

Hence, p = 3 and b = 4.

We can calculate h by using Pythagoras theorem;

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution25

Now; the equation can be checked as follows:

LHS:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution26

RHS:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution27

It is clear that LHS = RHS.

Question 9 - In triangle ABC, right-angled at B, if tan A = Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution28 find the value of:

Solution:

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution29
Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution30

We can calculate h by using Pythagoras theorem;

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution31

(a) Sin A Cos C + Cos A Sin C

Solution:

Sin A Cos C + Cos A Sin C

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution32

(b) Cos A Cos C Sin A Sin C

Solution:

Cos A Cos C Sin A Sin C

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution33

Question 10 - In triangle PQR, right-angled at Q, PR + QR = 25 cm and PQ = 5 cm. Determine the values of sin P, cos P and tan P.

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution33

Solution: Given; PR + QR = 25 cm and PQ = 5 cm.

Hence, PR = 25 QR

We can calculate PR and QR by using Pythagoras theorem;

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution33

Now;

Class ten Math-Trigonometry-NCERT Solution34

Question 11 - State whether the following are true or false. Justify your answer.

(a) The value of tan A is always less than 1.

Solution: False; value of tan begins from zero and goes on to become more than 1.

(b) sec A = 12/5 for some value of angle A.

Solution: True, value of cos is always more than 1.

(c) cos A is the abbreviation used for the cosecant of angle A.

Solution: False, cos is the abbreviation of cosine.

(d) cot A is the product of cot and A.

Solution: False, cot A means cotangent of angle A.

(e) sin A = 4/3 for some angle A.

Solution: False, value of sin is less than or equal to 1, while this value is more than 1.


NCERT Solutions of Introduction to Trigonometry Class 10
<< Solution of Exercise 7.1 (NCERT)- part -6Solution of NCERT Exercise 8.2 >>

Introcution To Trigonometry will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.