NCERT Solutions of Acids, Bases and Salts Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQsExemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs 3 >>

Acid Base and Salts

Exemplar Problem and Solution (NCERT)

MCQs (Multiple Choice Questions - Exemplar Problem and solution)

Part - II

11. Common salt besides being used in kitchen can also be used as the raw material for making soda

(ii) bleaching powder

(iii) baking soda

(iv) slaked lime

(a) (i) and (ii)

(b) (i), (ii) and (iv)

(c) (i) and (iii)

(d) (i), (iii) and (iv)

Answer: (c) (i) and (iii)

Question - 12. One of the constituents of baking powder is sodium hydrogencarbonate, the other constituent is

(a) hydrochloric acid

(b) tartaric acid

(c) acetic acid

(d) sulphuric acid

Answer: (b) Tartaric acid

Question - 13. To protect tooth decay we are advised to brush our teeth regularly. The nature of the tooth paste commonly used is

(a) acidic

(b) neutral

(c) basic

(d) corrosive

Answer: (c) basic

Question: 14. Which of the following statements is correct about an aqueous solution of an acid and of a base?

(i) Higher the pH, stronger the acid

(ii) Higher the pH, weaker the acid

(iii) Lower the pH, stronger the base

(iv) Lower the pH, weaker the base

(a) (i) and (iii)

(b) (ii) and (iii)

(c) (i) and (iv)

(d) (ii) and (iv)

Answer: (c) (i) and (iv)

Question: 15. The pH of the gastric juices released during digestion is

(a) less than 7

(b) more than 7

(c) equal to 7

(d) equal to 0

Answer: (a) less than 7

Question: 16. Which of the following phenomena occur, when a small amount of acid is added to water?

(i) Ionisation

(ii) Neutralisation

(iii) Dilution

(iv) Salt formation

(a) (i) and (ii)

(b) (i) and (iii)

(c) (ii) and (iii)

(d) (ii) and (iv)

Answer: (b) (i) and (iii)

Question: 17. Which one of the following can be used as an acid–base indicator by a visually impared student?

(a) Litmus

(b) Turmeric

(c) Vanilla essence

(d) Petunia leaves

Answer: (c) Vanilla essence

Question: 18. Which of the following substance will not give carbon dioxide on treatment with dilute acid?

(a) Marble

(b) Limestone

(c) Baking soda

(d) Lime

Anwer (d) Lime

Question: 19. Which of the following is acidic in nature?

(a) Lime juice

(b) Human blood

(c) Lime water

(d) Antacid

AnswerAnswer: (b) Human blood

Question: 20. In an attempt to demonstrate electrical conductivity through an electrolyte, the following apparatus (Given Figure) was set up.

exemplar problem and solution class 10 cbse ncert science1

Which among the following statement(s) is(are) correct?

(i) Bulb will not glow because electrolyte is not acidic

(ii) Bulb will glow because NaOH is a strong base and furnishes ions for conduction.

(iii) Bulb will not glow because circuit is incomplete

(iv) Bulb will not glow because it depends upon the type of electrolytic solution

(a) (i) and (iii)

(b) (ii) and (iv)

(c) (ii) only

(c) (iv) only

Answer: (c) (ii) only

 
        
  NCERT Solutions of Acids, Bases and Salts Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQsExemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs 3 >>

Acid Base and Salts will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.