NCERT Solutions of Acids, Bases and Salts Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs 2Exemplar Quesions (NCERT) : Short Answer - I >>

Acid Base and Salts

Exemplar Problem and Solution (NCERT)

MCQs (Multiple Choice Questions - Exemplar Problem and solution)

Part - III

Question:- 21. Which of the following is used for dissolution of gold?

(a) Hydrochloric acid

(b) Sulphuric acid

(c) Nitric acid

(d) Aqua regia

Answer:- (d) Aqua regia

Question:- 22. Which of the following is not a mineral acid?

(a) Hydrochloric acid

(b) Citric acid

(c) Sulphuric acid

(d) Nitric acid

Answer: (b) Citric acid

Question:- 23. Which among the following is not a base?

(a) NaOH

(b) KOH

(c) NH4OH

(d) C2H5 OH

Answer: (d) C2H5 OH

Question:- 24. Which of the following statements is not correct?

(a) All metal carbonates react with acid to give a salt, water and carbon dioxide

(b) All metal oxides react with water to give salt and acid

(c) Some metals react with acids to give salt and hydrogen

(d) Some non metal oxides react with water to form an acid

Answer: (b) All metal oxides react with water to give salt and acid.

Question: 25. Match the chemical substances given in Column (A) with their appropriate application given in

Column A Column B
(A) Bleaching Powder (i) Preparation of Glass
(B) Baking Soda (ii) Production of H2 and Cl2
(C) Washing Soda (iii) Decolourisation
(D) Sodium Chloride (iv) Antacid
 

(a) A—(ii), B—(i), C—(iv), D—(iii)

(b) A—(iii), B—(ii), C—(iv), D—(i)

(c) A—(iii), B—(iv), C—(i), D—(ii)

(d) A—(ii), B—(iv), C—(i), D—(iii)

Answer: (c) A – (iii), B – (iv), C – (i), D – (ii)

Question: 26. Equal volumes of hydrochloric acid and sodium hydroxide solutions of same concentration are mixed and the pH of the resulting solution is checked with a pH paper. What would be the colour obtained? (You may use colour guide given in given Figure

Exemplar problem and solution ncert cbse class ten chemistry science acid base and salts 3

(a) Red

(b) Yellow

(c) Yellowish green

(d) Blue

Answer: (c) Yellowish green

27. Which of the following is(are) true when HCl (g) is passed through water?

(i) It does not ionise in the solution as it is a covalent compound.

(ii) It ionises in the solution

(iii) It gives both hydrogen and hydroxyl ion in the solution

(iv) It forms hydronium ion in the solution due to the combination of hydrogen ion with water molecule

(a) (i) only (b) (iii) only

(c) (ii) and (iv) (d) (iii) and (iv)

Answer: (c) (ii) and (iv)

28. Which of the following statements is true for acids?

(a) Bitter and change red litmus to blue

(b) Sour and change red litmus to blue

(c) Sour and change blue litmus to red

(d) Bitter and change blue litmus to red

Answer: (c) Sour and change blue litmus to red

29. Which of the following are present in a dilute aqueous solution of hydrochloric acid?

(a) H3O+ + Cl

(b) H3O+ + OH

(c) Cl + OH

(d) unionised HCl

Answer (a) H3O+ + Cl

30. Identify the correct representation of reaction occurring during chloralkali process

(a) 2NaCl(l) + 2H2O(l) → 2NaOH(l) + Cl2(g) + H2(g)

(b) 2NaCl(aq) + 2H2O(aq) → 2NaOH(aq) + Cl2(g) + H2(g)

(c) 2NaCl(aq) + 2H2O(l) → 2NaOH(aq) + Cl2(aq) + H2(aq)

(d) 2NaCl (aq) + 2H2O (l) → 2NaOH (aq) + Cl2(g) + H2(g)

Answer: (d) 2NaCl (aq) + 2H2O (l) → 2NaOH (aq) + Cl2(g) + H2(g)

 
        
  NCERT Solutions of Acids, Bases and Salts Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs 2Exemplar Quesions (NCERT) : Short Answer - I >>

Acid Base and Salts will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.