NCERT Solutions of Acids, Bases and Salts Class 10
<< NCERT Exercise Solution - Part- IIExemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs 2 >>

Acid Base and Salts

Exemplar Problem and Solution (NCERT)

MCQs (Multiple Choice Questions - Exemplar Problem and solution)

Part :- I

Question: 1 - What happens when a solution of an acid is mixed with a solution of a base in a test tube?

(i) The temperature of the solution increases.

(ii) The temperature of the solution decreases.

(iii) The temperature of the solution remains the same.

(iv) Salt formation takes place

(a) (i) only (b) (i) and (iii)

(c) (ii) and (iii) (d) (i) and (iv)

Answer :- (d) (i) and (iv)

Question: 2. An aqueous solution turns red litmus solution blue. Excess addition of which of the following solution would reverse the change?

(a) Baking powder

(b) Lime

(c) Ammonium hydroxide solution

(d) Hydrochloric acid

Answer - (d) Hydrochloric acid

Question: 3. During the preparation of hydrogen chloride gas on a humid day, the gas is usually passed through the guard tube containing calcium chloride. The role of calcium chloride taken in the guard tube is to

(a) absorb the evolved gas

(b) moisten the gas

(c) absorb moisture from the gas

(d) absorb Cl ions from the evolved gas

Answer - (c) absorb moisture from the gas

Question: 4. Which of the following salts does not contain water of crystallisation?

(a) Blue vitriol

(b) Baking soda

(c) Washing soda

(d) Gypsum

Answer:- (b) Baking soda

Question: 5. Sodium carbonate is a basic salt because it is a salt of

(a) strong acid and strong base

(b) weak acid and weak base

(c) strong acid and weak base

(d) weak acid and strong base

Answer: (d) Weak acid and strong base

Question: 6. Calcium phosphate is present in tooth enamel. Its nature is

(a) basic

(b) acidic

(c) neutral

(d) amphoteric

Answer: (c) neutral

Question: 7. A sample of soil is mixed with water and allowed to settle. The clear supernatant solution turns the pH paper yellowish-orange. Which of the following would change the colour of this pH paper to greenish-blue?

(a) Lemon juice

(b) Vinegar

(c) Common salt

(d) An antacid

Answer: (d) An antacid

8. Which of the following gives the correct increasing order of acidic strength?

(a) Water < Acetic acid < Hydrochloric acid

(b) Water < Hydrochloric acid < Acetic acid

(c) Acetic acid < Water < Hydrochloric acid

(d) Hydrochloric acid < Water < Acetic acid

Answer: (a) Water < Acetic acid < Hydrochloric acid

9. If a few drops of a concentrated acid accidentally spills over the hand of a student, what should be done?

(a) Wash the hand with saline solution

(b) Wash the hand immediately with plenty of water and apply a paste of sodium hydrogencarbonate

(c) After washing with plenty of water apply solution of sodium hydroxide on the hand

(d) Neutralise the acid with a strong alkali

Answer: (b) Wash the hand immediately with plenty of water and apply a paste of sodium hydrogen carbonate.

10. Sodium hydrogencarbonate when added to acetic acid evolves a gas. Which of the following statements are true about the gas evolved?

(i) It turns lime water milky

(ii) It extinguishes a burning splinter

(iii) It dissolves in a solution of sodium hydroxide

(iv) It has a pungent odour

(a) (i) and (ii)

(b) (i), (ii) and (iii)

(c) (ii), (iii) and (iv)

(d) (i) and (iv)

Answer: (a) (i) and (ii)

 
    
  NCERT Solutions of Acids, Bases and Salts Class 10
<< NCERT Exercise Solution - Part- IIExemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs 2 >>

Acid Base and Salts will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.