NCERT Solutions of Acids, Bases and Salts Class 10
<< Questions and Answer - Intext (NCERT Book) - Part- IINCERT Exercise Solution - Part- II >>

Acid Base and Salt

NCERT Exercise Solution - Part- I

Question: 1- A solution turns red litmus blue, its pH is likely to be

(a) 1 (b) 4 (c) 5 (d) 10

Answer - (d) 10

Question: 2:- A solution reacts with crushed egg-shells to give a gas that turns lime-water milky. The solution contains

(a) NaCl (b) HCl (c) LiCl (d) KCl

Answer – (b) HCl

Question: -3- 10 mL of a solution of NaOH is found to be completely neutralised by 8 mL of a given solution of HCl. If we take 20 mL of the same solution of NaOH, the amount HCl solution (the same solution as before) required to neutralise it will be

(a) 4 mL (b) 8 mL (c) 12 mL (d) 16 mL

Answer – (d) 16 mL

Question: 4:- Which one of the following types of medicines is used for treating indigestion?

(a) Antibiotic (b) Analgesic (c) Antacid (d) Antiseptic

Answer:- (c) Antacid

Question: 5:- Write word equations and then balanced equations for the reaction taking place when –

(a) dilute sulphuric acid reacts with zinc granules.

(b) dilute hydrochloric acid reacts with magnesium ribbon.

(c) dilute sulphuric acid reacts with aluminium powder.

(d) dilute hydrochloric acid reacts with iron filings.

Answer:

(a) Sulphuric acid + Zinc → Zinc sulphate + Hydrogen

Acid Base and Salt Class 10 CBSE NCERT 6

(b) Hydrochloric acid + Magnesium → Magnesium chloride + Hydrogen

Acid Base and Salt Class 10 CBSE NCERT 7

(c)Suphuric acid + Aluminium → Aluminium sulphate + Hydrogen

Acid Base and Salt Class 10 CBSE NCERT 8

(d) Sulphuric acid + Iron → Ferric chloride + Hydrogen

Acid Base and Salt Class 10 CBSE NCERT 9

Q 6- Compounds such as alcohols and glucose also contain hydrogen but are not categorised as acids. Describe an Activity to prove it.

Answer:-

  • Take solutions of glucose, alcohol, hydrochloric acid, sulphuric acid, etc.
  • Fix two nails on a cork, and place the cork in a 100 mL beaker.
  • Connect the nails to the two terminals of a 6 volt battery through a bulb and a switch, as shown in figure.
  • Now pour some glucose solution in the beaker and switch on the current.
  • Repeat with alcohol solution and hydrochloric acid.

Acid Base and Salt Class 10 CBSE NCERT 10

It is observed that bulb does not glow using glucose or alcohol solution. While if a solution of acid is used instead of glucose or alcohol solution, bulb glows.

Bulb glows when the solution of hydrochloric acid is used, because it dissociates hydronium ion in aqueous solution. But glucose and alcohol do not dissociate hydronium ion in the water, which is responsible for the conduction of electricity. Hence solution of glucose and alcohol do not conduct electricity.

Q 7- Why does distilled water not conduct electricity, whereas rain water does?

Answer:

Rain water contains acids and many other substances as impurities, which produce hydronium ion, while distilled water does not contain any ionic substance that can dissociate hydronium ion.

That’s why rain water conduct electricity and distilled water does not.

Q 8- Why do acids not show acidic behaviour in the absence of water?

Answer:

Hydronium ions are responsible for behavior as acid. Acids do not dissociate hydronium ion in the absence of water, hence they do not show acidic behavior in absence of water.


  NCERT Solutions of Acids, Bases and Salts Class 10
<< Questions and Answer - Intext (NCERT Book) - Part- IINCERT Exercise Solution - Part- II >>

Acid Base and Salt will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.