NCERT Solutions of Control and Coordination Class 10
<< NCERT Exercise SolutionNCERT Exemplar Problems and Solution: MCQs 2 >>

Control and Coordination

NCERT Exemplar Problems and Solution: MCQs 1

Question:1. Which of the following statements is correct about receptors?

(a) Gustatory receptors detect taste while olfactory receptors detect smell

(b) Both gustatory and olfactory receptors detect smell

(c) Auditory receptors detect smell and olfactory receptors detect taste

(d) Olfactory receptors detect taste and gustatory receptors smell

Answer: (a) Gustatory receptors detect taste while olfactory receptors detect smell

Question:2. Electrical impulse travels in a neuron from

(a) Dendrite ‚†’ axon ‚†’ axonal end ‚†’ cell body

(b) Cell body ‚†’ dendrite ‚†’ axon ‚†’ axonal end

(c) Dendrite ‚†’ cell body ‚†’ axon ‚†’ axonal end

(d) Axonal end ‚†’ axon ‚†’ cell body ‚†’ dendrite

Answer:- (c) Dendrite ‚†’ Cell body ‚†’ Axon ‚†’ Axonal end

Question:3- In a synapse, chemical signal is transmitted from

(a) Dendritic end of one neuron to axonal end of another neuron

(b) Axon to cell body of the same neuron

(c) Cell body to axonal end of the same neuron

(d) Axonal end of one neuron to dendritic end of another neuron

Answer:- (d) Axonal end of one neuron to dendritic end of another neuron

Question:4. In a neuron, conversion of electrical signal to a chemical signal occurs at/in

(a) Cell body

(b) Axonal end

(c) Dendritic end

(d) Axon

Answer: (b) Axonal end

Question:5. Which is the correct sequence of the components of a reflex arc?

(a) Receptors‚†’ Muscles‚†’ Sensory neuron‚†’ Motor neuron‚†’ Spinal cord

(b) Receptors‚†’ Motor neuron ‚†’ Spinal cord ‚†’ Sensory neuron ‚†’ Muscle

(c) Receptors ‚†’ Spinal cord ‚†’ Sensory neuron ‚†’ Motor neuron ‚†’ Muscle

(d) Receptors ‚†’ Sensory neuron ‚†’ Spinal cord ‚†’ Motor neuron ‚†’ Muscle

Answer: (d) Receptors ‚†’ Sensory neuron ‚†’ Spinal cord ‚†’ Motor neuron ‚†’ Muscle

Question:6. Which of the following statements are true?

(1) Sudden action in response to something in the environment is called reflex action

(2) Sensory neurons carry signals from spinal cord to muscles

(3) Motor neurons carry signals from receptors to spinal cord

(4) The path through which signals are transmitted from a receptor to a muscle or a gland is called reflex arc

(a) (1) and (2)

(b) (1) and (3)

(c) (1) and (4)

(d) (1) , (2) and (3)

Answer: (c) (1) and (4)

Question:7. Which of the following statements are true about the brain?

(1) The main thinking part of brain is hind brain

(2) Centres of hearing, smell, memory, sight, etc. are located in forebrain.

(3) Involuntary actions like salivation, vomiting, blood pressure are controlled by the medulla in the hind brain

(4) Cerebellum does not control posture and balance of the body

(a) (1) and (2)

(b) (1), (2) and (3)

(c) (2) and (3)

(d) (3) and (4)

Answer: (c) (2) and (3)

Question:8. Posture and balance of the body is controlled by

(a) Cerebrum

(b) Cerebellum

(c) Medulla

(d) Pons

Answer: (b) Cerebellum

9. Spinal cord originates from

(a) Cerebrum

(b) Medulla

(c) Pons

(d) Cerebellum

Answer: (b) Medulla

10. The movement of shoot towards light is

(a) Geotropism

(b) Hydrotropism

(c) Chemotropism

(d) Phototropism

Answer: (d) Phototropism


NCERT Solutions of Control and Coordination Class 10
<< NCERT Exercise SolutionNCERT Exemplar Problems and Solution: MCQs 2 >>

Control and Coordination will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.