NCERT Solutions of Control and Coordination Class 10
<< NCERT Exemplar Problems and Solution: MCQs 1NCERT Exemplar Problems and Solution: MCQs 3 >>

Control and Coordination

NCERT Exemplar Problems and Solution: MCQs 2

Question:11: The main function of abscissic acid in plants is to

(a) Increase the length of cells

(b) Promote cell division

(c) Inhibit growth

(d) Promote growth of stem

Answer:- (c) Inhibit growth

Question:12. Which of the following is not associated with growth of plant?

(a) Auxin

(b) Gibberellins

(c) Cytokinins

(d) Abscissic acid

Answer: (d) Abscissic acid

Question:13: Iodine is necessary for the synthesis of which hormone?

(a) Adrenaline

(b) Thyroxin

(c) Auxin

(d) Insulin

Answer:- (b) Thyroxine

Question:14. Choose the incorrect statement about insulin

(a) It is produced from pancreas

(b) It regulates growth and development of the body

(c) It regulates blood sugar level

(d) Insufficient secretion of insulin will cause diabetes

Answer: (b) It regulates growth and development of the body

Question:15- Select the mis-matched pair

(a) Adrenaline : Pituitary gland

(b) Testosterone: Testes

(c) Estrogen : Ovary

(d) Thyroxin : Thyroid gland

Answer: (a) Adrenaline: Pituitary gland

Question:16- The shape of guard cells changes due to change in the

(a) Protein composition of cells

(b) Temperature of cells

(c) Amount of water in cells

(d) Position of nucleus in the cells

Answer: (c) Amount of water in cells

Question:17. The growth of tendril in pea plants is due to

(a) Effect of light

(b) Effect of gravity

(c) Rapid cell divisions in tendrillar cells that are away from the support

(d) Rapid cell divisions in tendrillar cells in contact with the support

Answer: (c) Rapid cell divisions in tendrillar cells that are away from the support

Question:18. The growth of pollen tubes towards ovules is due to

(a) Hydrotropism

(b) Chemotropism

(c) Geotropism

(d) Phototropism

Answer: (b) Chemotropism

Question:19. The movement of sunflower in accordance with the path of sun is due to

(a) Phototropism

(b) Geotropism

(c) Chemotropism

(d) Hydrotropism

Answer: (a) Phototropism

Question:20. The substance that triggers the fall of mature leaves and fruits from plants is due to

(a) Auxin

(b) Gibberellin

(c) Abscissic acid

(d) Cytokinin

Answer: (c) Abscissic acid


NCERT Solutions of Control and Coordination Class 10
<< NCERT Exemplar Problems and Solution: MCQs 1NCERT Exemplar Problems and Solution: MCQs 3 >>

Control and Coordination will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.