NCERT Solutions of Control and Coordination Class 10
<< NCERT Exemplar Problems and Solution: MCQs 2NCERT Exemplar Problems and Solution: Short Answer Type >>

Control and Coordination

NCERT Exemplar Problems and Solution: MCQs 3

Question:21- Which of the following statements about transmission of nerve impulse is incorrect?

(a) Nerve impulse travels from dendritic end towards axonal end

(b) At the dendritic end electrical impulses bring about the release of some chemicals which generate an electrical impulse at the axonal end of another neuron

(c) The chemicals released from the axonal end of one neuron cross the synapse and generate a similar electrical impulse in a dendrite of another neuron

(d) A neuron transmits electrical impulses not only to another neuron but also to muscle and gland cells

Answer: (c) The chemicals released from the axonal end of one neuron cross the synapse and generate a similar electrical impulse in a dendrite of another neuron

Question:22- Involuntary actions in the body are controlled by

(a) Medulla in forebrain

(b) Medulla in midbrain

(c) Medulla in hindbrain

(d) Medulla in spinal cord

Answer: (c) Medulla in the hindbrain

Question:23- Which of the following is not an involuntary action?

(a) Vomiting

(b) Salivation

(c) Heart beat

(d) Chewing

Answer:- (d) Chewing

Question:24: When a person is suffering from severe cold, he or she cannot

(a) Differentiate the taste of an apple from that of an ice cream

(b) Differentiate the smell of a perfume from that of an agarbatti

(c) Differentiate red light from green light

(d) Differentiate a hot object from a cold object

Answer: (b) Differentiate the smell of a perfume from that of an agarbatti

Question:25: What is the correct direction of flow of electrical impulses?

NCERT Exemplar problem Question and Solution 25

26. Which statement is not true about thyroxin?

(a) Iron is essential for the synthesis of thyroxin

(b) It regulates carbohydrates, protein and fat metabolism in the body

(c) Thyroid gland requires iodine to synthesise thyroxin

(d) Thyroxin is also called thyroid hormone

Answer: (a) Iron is essential for the synthesis of thyroxine

27. Dwarfism results due to

(a) Excess secretion of thyroxin

(b) Less secretion of growth hormone

(c) Less secretion of adrenaline

(d) Excess secretion of growth hormone

Answer: (b) Less secretion of growth hormone

28. Dramatic changes of body features associated with puberty are mainly because of secretion of

(a) Oestrogen from testes and testosterone from ovary

(b) Oestrogen from adrenal gland and testosterone from pituitary gland

(c) Testosterone from testes and Oestrogen from ovary

(d) Testosterone from thyroid gland and Oestrogen from pituitary gland

Answer: (c) Testosterone from testes and Oestrogen from ovary

29. A doctor advised a person to take an injection of insulin because

(a) His blood pressure was low

(b) His heart was beating slowly

(c) He was suffering from goiter

(d) His sugar level in blood was high

Answer: (d) His sugar level in blood was high

30. The hormone which increases the fertility in males is called

(a) Oestrogen

(b) Testosterone

(c) Insulin

(d) Growth hormone

Answer: (b) Testosterone

31. Which of the following endocrine glands is unpaired?

(a) Adrenal

(b) Testes

(c) Pituitary

(d) Ovary

Answer: (c) Pituitary

32. Junction between two neurons is called

(a) Cell junction

(b) Neuro muscular junction

(c) Neural joint

(d) Synapse

Answer: (d) Synapse

33. In humans, the life processes are controlled and regulated by

(a) Reproductive and endocrine systems

(b) Respiratory and nervous systems

(c) Endocrine and digestive systems

(d) Nervous and endocrine systems

Answer: (d) Nervous and endocrine systems


NCERT Solutions of Control and Coordination Class 10
<< NCERT Exemplar Problems and Solution: MCQs 2NCERT Exemplar Problems and Solution: Short Answer Type >>

Control and Coordination will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.