NCERT Solutions of Life Processes Class 10
<< NCERT Text Book Questions & AnswersExemplar Problem and Solution (ncert) : MCQ2 >>

Life Processes

Exemplar Problem and Solution (ncert)

MCQ1

Question: 1:- Which of the following statements about the autotrophs is incorrect?

  1. They synthesise carbohydrates from carbon dioxide and water in the presence of sunlight and chlorophyll
  2. They store carbohydrates in the form of starch
  3. They convert carbon dioxide and water into carbohydrates in the absence of sunlight
  4. They constitute the first trophic level in food chains

Answer: (c) They convert carbon dioxide and water into carbohydrates in the absence of sunlight

Question:2:- In which of the following groups of organisms, food material is broken down outside the body and absorbed?

  1. Mushroom, green plants, Amoeba
  2. Yeast, mushroom, bread mould
  3. Paramecium, Amoeba, Cuscuta
  4. Cuscuta, lice, tapeworm

Answer: (b) Yeast, Mushroom, bread mould

Question:3:- Select the correct statement

  1. Heterotrophs do not synthesise their own food
  2. Heterotrophs utilise solar energy for photosynthesis
  3. Heterotrophs synthesise their own food
  4. Heterotrophs are capable of converting carbon dioxide and water into carbohydrates

Answer: (a) Heterotrophs do not synthesize their own food

Question:4:- Which is the correct sequence of parts in human alimentary canal?

  1. Mouth †’ stomach †’ small intestine †’ oesophagus †’ large intestine
  2. Mouth †’oesophagus †’ stomach †’ large intestine †’ small intestine
  3. Mouth †’ stomach †’ oesophagus †’ small intestine †’ large intestine
  4. Mouth †’ oesophagus †’ stomach †’ small intestine †’ large intestine

Answer: (d) Mouth †’ oesophagus †’ stomach †’ small intestine †’ large intestine

Question:5:- If salivary amylase I s lacking in the saliva, which of the following events in the mouth cavity will be affected?

  1. Proteins breaking down into amino acids
  2. Starch breaking down into sugars
  3. Fats breaking down into fatty acids and glycerol
  4. Absorption of vitamins

Answer: (b) Starch breaking down into sugars

Question:6. The inner lining of stomach is protected by one of the following from hydrochloric acid. Choose the correct one

  1. Pepsin
  2. Mucus
  3. Salivary amylase
  4. Bile

Answer: (b) Mucus

Question:7. Which part of alimentary canal receives bile from the liver?

  1. Stomach
  2. Small intestine
  3. Large intestine
  4. Oesophagus

Answer: (b) Small intestine

Question:8. A few drops of iodine solution were added to rice water. The solution turned blue-black in colour. This indicates that rice water contains

  1. Complex proteins
  2. Simple proteins
  3. Fats
  4. Starch

Answer: (d) Starch

Question:9. In which part of the alimentary canal food is finally digested?

  1. Stomach
  2. Mouth cavity
  3. Large intestine
  4. Small intestine

Answer: (d) Small intestine

Question:10. Choose the function of the pancreatic juice from the following

  1. Trypsin digests proteins and lipase carbohydrates
  2. Trypsin digests emulsified fats and lipase proteins
  3. Trypsin and lipase digest fats
  4. Trypsin digests proteins and lipase emulsified fats

Answer: (d) Trypsin digests proteins and lipase emulsified fats

Question:11. When air is blown from mouth into a test-tube containing lime water, the lime water turned milky due to the presence of

  1. Oxygen
  2. Carbon dioxide
  3. Nitrogen
  4. Water vapour

Answer: (b) Carbon dioxide

Question:12. The correct sequence of anaerobic reactions in yeast is


NCERT Solutions of Life Processes Class 10
<< NCERT Text Book Questions & AnswersExemplar Problem and Solution (ncert) : MCQ2 >>

Life Processes will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.