NCERT Solutions of Life Processes Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (ncert) : MCQ1Exemplar Problem and Solution (ncert) : MCQ3 >>

Life Processes

Exemplar Problem and Solution (ncert)

MCQ2

Question:13. Which of the following is most appropriate for aerobic respiration?

Question:14:- Which of the following statement(s) is (are) true about respiration?

  1. During inhalation, ribs move inward and diaphragm is raised
  2. In the alveoli, exchange of gases takes place i.e., oxygen from alveolar air diffuses into blood and carbon dioxide from blood into alveolar air
  3. Haemoglobin has greater affinity for carbon dioxide than oxygen
  4. Alveoli increase surface area for exchange of gases
  1. (1) and (4)
  2. (2) and (3)
  3. (1) and (3)
  4. (2) and (4)

Answer: (d) (2) and (4)

Question:15:- Which is the correct sequence of air passage during inhalation?

  1. Nostrils †’ larynx †’ pharynx †’ trachea †’ lungs
  2. Nasal passage †’ trachea †’ pharynx †’ larynx †’ alveoli
  3. Larynx †’ nostrils †’ pharynx †’ lungs
  4. Nostrils †’ pharynx †’ larynx †’ trachea †’ alveoli

Answer: (a) Nostrils †’ larynx †’ pharynx †’ trachea †’ lungs

Question:16:- During respiration exchange of gases take place in

  1. Trachea and larynx
  2. Alveoli of lungs
  3. Alveoli and throat
  4. Throat and larynx

Answer: (b) Alveoli of lungs

Question:17:- Which of the following statement (s) is (are) true about heart?

  1. Left atrium receives oxygenated blood from different parts of body while right atrium receives deoxygenated blood from lungs
  2. Left ventricle pumps oxygenated blood to different body parts while right ventricle pumps deoxygenated blood to lungs
  3. Left atrium transfers oxygenated blood to right ventricle which sends it to different body parts
  4. Right atrium receives deoxygenated blood from different parts of the body while left ventricle pumps oxygenated blood to different parts of the body
  1. (1)
  2. (2)
  3. (2) and (4)
  4. (1) and (3)

Answer: (c) (2) and (4)

Question:18:- What prevents backflow of blood inside the heart during contraction?

  1. Valves in heart
  2. Thick muscular walls of ventricles
  3. Thin walls of atria
  4. All of the above

Answer: (b) Thick muscular walls of ventricles

Question:19. Single circulation i.e., blood flows through the heart only once during one cycle of passage through the body, is exhibited by

  1. Labeo, Chameleon, Salamander
  2. Hippocampus, Exocoetus, Anabas
  3. Hyla, Rana, Draco
  4. Whale, Dolphin, Turtle

Answer: (b) Hippocampus, Exoceotus, Anabas

Question:20. In which of the following vertebrate group/groups, heart does not pump oxygenated blood to different parts of the body?

  1. Pisces and amphibians
  2. Amphibians and reptiles
  3. Amphibians only
  4. Pisces only

Answer: (d) Pisces only

Question:21. Choose the correct statement that describes arteries.

  1. They have thick elastic walls, blood flows under high pressure; collect blood from different organs and bring it back to the heart
  2. They have thin walls with valves inside, blood flows under low pressure and carry blood away from the heart to various organs of the body
  3. They have thick elastic walls, blood flows under low pressure; carry blood from the heart to various organs of the body
  4. They have thick elastic walls without valves inside, blood flows under high pressure and carry blood away from the heart to different parts of the body.

Answer: (d) They have thick elastic walls without valves inside, blood flows under high pressure and carry blood away from the heart to different parts of the body.

Question:22. The filtration units of kidneys are called

  1. Ureter
  2. Urethra
  3. Neurons
  4. Nephrons

Answer: (d) Nephrons

Question:23. Oxygen liberated during photosynthesis comes from

  1. Water
  2. Chlorophyll
  3. Carbon dioxide
  4. Glucose

Answer: (a) Water

Question:24. The blood leaving the tissues becomes richer in

  1. Carbon dioxide
  2. Water
  3. Haemoglobin
  4. Oxygen

Answer: (a) Carbon dioxide


NCERT Solutions of Life Processes Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (ncert) : MCQ1Exemplar Problem and Solution (ncert) : MCQ3 >>

Life Processes will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.