NCERT Solutions of Life Processes Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (ncert) : MCQ2Problem and Solution (ncert) : Short Answer 1 >>

Life Processes

Exemplar Problem and Solution (ncert)

MCQ3

Question:25:- Which of the following is an incorrect statement?

  1. Organisms grow with time
  2. Organisms must repair and maintain their structure
  3. Movement of molecules does not take place among cells
  4. Energy is essential for life processes

Answer: (c) Movement of molecules does not take place among cells

Question:26:- The internal (cellular) energy reserve in autotrophs is

  1. Glycogen
  2. Protein
  3. Starch
  4. Fatty acid

Answer: (c) Starch

Question:27:- Which of the following equations is the summary of photosynthesis?

Question:28:- Choose the event that does not occur in photosynthesis

  1. Absorption of light energy by chlorophyll
  2. Reduction of carbon dioxide to carbohydrates
  3. Oxidation of carbon to carbon dioxide
  4. Conversion of light energy to chemical energy

Answer: (c) Oxidation of carbon to carbon dioxide

Question:29. The opening and closing of the stomatal pore depends upon

  1. Oxygen
  2. Temperature
  3. Water in guard cells
  4. Concentration of CO2 in stomata

Answer: (c) Water in guard cells

Question:30. Choose the forms in which most plants absorb nitrogen

  1. Proteins
  2. Nitrates and Nitrites
  3. Urea
  4. Atmospheric nitrogen
  1. (1) and (2)
  2. (2) and (3)
  3. (3) and (4)
  4. (1) and (4)

Answer: (b) (2) and (3)

Question:31. Which is the first enzyme to mix with food in the digestive tract?

  1. Pepsin
  2. Cellulase
  3. Amylase
  4. Trypsin

Answer: (c) Amylase

Question:32. Which of the following statement(s) is (are) correct?

  1. Pyruvate can be converted into ethanol and carbon dioxide by yeast
  2. Fermentation takes place in aerobic bacteria
  3. Fermentation takes place in mitochondria
  4. Fermentation is a form of anaerobic respiration
  1. (1) and (3)
  2. (2) and (4)
  3. (1) and (4)
  4. (2) and (3)

Answer: (c) 1 and (4)

Question:33. Lack of oxygen in muscles often leads to cramps among cricketers. This results due to

  1. Conversion of pyruvate to ethanol
  2. Conversion of pyruvate to glucose
  3. Non conversion of glucose to pyruvate
  4. Conversion of pyruvate to lactic acid

Answer: (d) Conversion of pyruvate to lactic acid

Question:34. Choose the correct path of urine in our body

  1. kidney †’ ureter †’ urethra †’ urinary bladder
  2. kidney †’ urinary bladder †’ urethra †’ ureter
  3. kidney †’ ureters †’ urinary bladder †’ urethra
  4. urinary bladder †’ kidney †’ ureter †’ urethra

Answer: (c) kidney †’ ureters †’ urinary bladder †’ urethra

Question:35. During deficiency of oxygen in tissues of human beings, pyruvic acid is converted into lactic acid in the

  1. Cytoplasm
  2. Chloroplast
  3. Mitochondria
  4. Golgi body

Answer: (a) Cytoplasm


NCERT Solutions of Life Processes Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (ncert) : MCQ2Problem and Solution (ncert) : Short Answer 1 >>

Life Processes will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.