NCERT Solutions of Metals and Non-metals Class 10
<< NCERT Short Answer Solutions : Part 3Solution of NCERT Exemplar Problems : Long Questions Part 1 >>

Metals and Non-metals

Solution of NCERT Exemplar Problems

Exemplar Problems - Short Answer Type Questions (Part 4)

Question:50. A non-metal A is an important constituent of our food and forms two oxides B and C. Oxide B is toxic whereas C causes global warming

(a) Identify A, B and C

Answer: The clue that C causes global warming shows it is carbon dioxide. A is carbon, B is carbon monoxide and C is carbon dioxide.

(b) To which Group of Periodic Table does A belong?

Answer: Carbon belongs to Group 14

Question:51. Give two examples each of the metals that are good conductors and poor conductors of heat respectively.

Answer: Good conductors: Iron and copper

Poor conductors: Lead and mercury

Question:52. Name one metal and one non-metal that exist in liquid state at room temperature. Also name two metals having melting point less than 310 K (37°C)

Answer: Mercury (metal) and Iodine (non-metal) exist in liquid state at room temperature. Gallium and caesium are metals with melting points less than 310 K.

Question:53. An element A reacts with water to form a compound B which is used in white washing. The compound B on heating forms an oxide C which on treatment with water gives back B. Identify A, B and C and give the reactions involved.

Answer: A is calcium, B is calcium hydroxide and C is calcium oxide.

Ca + 2H2O → Ca(OH) 2 + H2

Ca(OH) 2 → CaO + H2O

CaO + H2O → Ca(OH) 2

Question:54. An alkali metal A gives a compound B (molecular mass = 40) on reacting with water. The compound B gives a soluble compound C on treatment with aluminium oxide. Identify A, B and C and give the reaction involved.

Answer: Clue from question 42 shows that compound B is sodium hydroxide. Hence A is sodium and C is sodium aluminate.

2Na + 2H2O → 2NaOH + H2 + Heat

Al2O3 + 2NaOH → 2NaAlO2 + H2O

Question:55. Give the reaction involved during extraction of zinc from its ore by

(a) Reaction during roasting of zinc ore

Answer: 2ZnS + 3O2 → 2ZnO + 2SO2

(b) Reaction during calcination of zinc ore

Answer: ZnCO3 → ZnO + CO2

Question:56. A metal M does not liberate hydrogen from acids but reacts with oxygen to give a black colour product. Identify M and black coloured product and also explain the reaction of M with oxygen.

Answer: M is copper and black coloured product is copper (II) oxide.

2Cu + O2 → 2CuO

Question:57. An element forms an oxide A2O3 which is acidic in nature. Identify A as a metal or non-metal.

Answer: We know that oxides of non-metals are acidic in nature and A is a non-metal.

Question:58. A solution of CuSO4 was kept in an iron pot. After few days the iron pot was found to have a number of holes in it. Explain the reason in terms of reactivity. Write the equation of the reaction involved.

Answer: Iron is more reactive than copper. Hence, iron displaced copper from copper sulphate solution. This reaction resulted in formation of holes in the iron pot. The following equation shows this reaction.

CuSO4 + Fe → FeSO4 + Cu


:
NCERT Solutions of Metals and Non-metals Class 10
<< NCERT Short Answer Solutions : Part 3Solution of NCERT Exemplar Problems : Long Questions Part 1 >>

Metals and Non-metals will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.