NCERT Solutions of Our Environment Class 10
<< Solution of NCERT In Text QuestionsExemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs - 2 >>

Our Environment

Exemplar Problem and Solution (NCERT) -

MCQs - 1

Question: 1 :- Which one of the following is an artificial ecosystem?

  1. Pond
  2. Crop field
  3. Lake
  4. Forest

Answer:-(b) Crop field

Question: 2 :- In a food chain, the third trophic level is always occupied by

  1. Carnivores
  2. Herbivores
  3. Decomposers
  4. Producers

Answer:- (a) Carnivores

Question: 3 :- An ecosystem includes

  1. All living organisms
  2. Non-living objects
  3. Both living organisms and non-living objects
  4. Sometimes living organisms and sometimes non-living objects

Answer: (c) Both living organisms and non-living objects

Question: 4 :- In the given food chain, suppose the amount of energy at fourth trophic level is 5 kJ, what will be the energy available at the producer level?

Grass †’ Grasshopper †’ Frog †’ Snake †’ Hawk

  1. 5 k J
  2. 50 k J
  3. 500 k J
  4. 5000 k J

Answer: (d) 5000 kJ

Question: 5 - Accumulation of non-biodegradable pesticides in the food chain in increasing amount at each higher trophic level is known as

  1. Eutrophication
  2. Pollution
  3. Biomagnification
  4. Accumulation

Answer: (c) Biomagnification

Question: 6 - Depletion of ozone is mainly due to

  1. Chlorofluorocarbon compounds
  2. Carbon monoxide
  3. Methane
  4. Pesticides

Answer: (a) Chlorofluorocarbon compounds

Question: 7 - Organisms which synthesise carbohydrates from inorganic compounds using radiant energy are called

  1. Decomposers
  2. Producers
  3. Herbivores
  4. Carnivores

Answer: (b) Producers

Question: 8 - In an ecosystem, the 10% of energy available for transfer from one trophic level to the next is in the form of

  1. Heat energy
  2. Light energy
  3. Chemical energy
  4. Mechanical energy

Answer: (c) Chemical energy

Question: 9 - Organisms of a higher trophic level which feed on several types of organisms belonging to a lower trophic level constitute the

  1. Food web
  2. Ecological pyramid
  3. Ecosystem
  4. Food chain

Answer: (b) Ecological pyramid

Question: 10 - Flow of energy in an ecosystem is always

  1. Unidirectional
  2. Bidirectional
  3. Multi directional
  4. No specific direction

Answer: (a) Unidirectional



NCERT Solutions of Our Environment Class 10
<< Solution of NCERT In Text QuestionsExemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs - 2 >>

Our Environment will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.