NCERT Solutions of Our Environment Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs - 1NCERT Exemplar Solution : Short Answer Type >>

Our Environment

Exemplar Problem and Solution (NCERT)

MCQs - 2

Question: 11 :- Excessive exposure of humans to U V-rays results in

  1. damage to immune system
  2. damage to lungs
  3. skin cancer
  4. peptic ulcers
    1. (i) and (ii)
    2. (ii) and (iv)
    3. (i) and (iii)
    4. (iii) and (iv)

Answer:- (c) (i) and (iii)

Question: 12 :- In the following groups of materials, which group (s) contains only non-biodegradable items?

  1. Wood, paper, leather
  2. Polythene, detergent, PVC
  3. Plastic, detergent, grass
  4. Plastic, bakelite, DDT
    1. (iii)
    2. (iv)
    3. (i) and (iii)
    4. (ii) and (iv)

Answer:- (d) (ii) and (iv)

Question: 13 :- Which of the following limits the number of trophic levels in a food chain?

  1. Decrease in energy at higher trophic levels
  2. Defficient food supply
  3. Polluted air
  4. Water

Answer: (a) Decrease in energy at higher trophic levels

Question: 14 :- Which of the statement is incorrect?

  1. All green plants and blue green algae are producers
  2. Green plants get their food from organic compounds
  3. Producers prepare their own food from inorganic compounds
  4. Plants convert solar energy into chemical energy

Answer:- (b) Green plants get their food from organic compounds

Question: 15 :- Which group of organisms are not constituents of a food chain?

  1. Grass, lion, rabbit, wolf
  2. Plankton, man, fish, grasshopper
  3. Wolf, grass, snake, tiger
  4. Frog, snake, eagle, grass, grasshopper
    1. (i) and (iii)
    2. (iii) and (iv)
    3. (ii) and (iii)
    4. (i) and (iv)

Answer: (c) (ii) and (iii)

Question: 16 - The percentage of solar radiation absorbed by all the green plants for the process of photosynthesis is about

  1. 1 %
  2. 5 %
  3. 8 %
  4. 10 %

Answer: (a) 1%

Question: 17 - In the given Figure 15.1 the various trophic levels are shown in a pyramid. At which trophic level is maximum energy available?

Exemplar environment1
  1. T4
  2. T2
  3. T1
  4. T3

Answer: (c) T1

Question: 18 - What will happen if deer is missing in the food chain given below?

Grass †’ Deer †’ Tiger

  1. The population of tiger increases
  2. The population of grass decreases
  3. Tiger will start eating grass
  4. The population of tiger decreases and the population of grass increases

Answer: (d) The population of tiger decreases and the population of grass increases

Question: 19 - The decomposers in an ecosystem

  1. Convert inorganic material, to simpler forms
  2. Convert organic material to inorganic forms
  3. Convert inorganic materials into organic compounds
  4. Do not breakdown organic compounds

Answer: (b) Convert organic materials to inorganic forms

Question: 20 - If a grass hopper is eaten by a frog, then the energy transfer will be from

  1. Producer to decomposer
  2. Producer to primary consumer
  3. Primary consumer to secondary consumer
  4. Secondary consumer to primary consumer

Answer: (c) Primary consumer to secondary consumer

Question: 21 - Disposable plastic plates should not be used because

  1. They are made of materials with light weight
  2. They are made of toxic materials
  3. They are made of biodegradable materials
  4. They are made of non-biodegradable materials

Answer: (d) They are made of non-biodegradable materials



NCERT Solutions of Our Environment Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs - 1NCERT Exemplar Solution : Short Answer Type >>

Our Environment will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.