NCERT Solutions of Our Environment Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs - 2NCERT Exemplar Solution : Long Answer Type >>

Our Environment

Exemplar Problem and Solution (NCERT)

Short Answer Type

Question: 22 :- Why is improper disposal of waste a curse to environment?

Answer: Improper disposal of waste can be a curse to the environment because it leads to many problems. Let us take example of non-segregation of waste into biodegradable and non-biodegradable. If waste is not properly segregated, it can hamper the process of decomposition. If the waste is disposed off near a residential area and is not covered properly, it can create a problem of stench in the surrounding. This can also cause many epidemics.

Question: 23 :- Write the common food chain of a pond ecosystem.

Answer: Example of a food chain in the pond ecosysem:

Algae †’ Small Fish/shrimp †’ Medium Fish †’ Large fish/crane/duck

Question: 24 :- What are the advantages of cloth bags over plastic bags during shopping?

Answer: Cloth bags are biodegradable, while plastic bags are non-biodegradable. In most of the cases, a cloth bag is more durable than a plastic bag.

Question: 25 :- Why are crop fields known as artificial ecosystems?

Answer: In a crop field, plants do not grow naturally rather most of the plants are grown by humans. An ecosystem is nevertheless present in a crop field, but it is an artificial ecosystem as a major component of the ecosystem comes into origin because of human intervention.

Question: 26 - Differentiate between biodegradable and non-biodegradable substances. Cite examples.

Answer:

Exemplar environment26

Question: 27 - Suggest one word for each of the following statements/ definitions

  1. The physical and biological world where we live in
    Answer: Ecosystem
  2. Each level of food chain where transfer of energy takes place
    Answer: Trophic level
  3. The physical factors like temperature, rainfall, wind and soil of an ecosystem
    Answer: Abiotic factors
  4. Organisms which depend on the producers either directly or indirectly for food
    Answer: Consumers

Question: 28 - Explain the role of decomposers in the environment?

Answer: Decomposers decompose dead remains of plants and animals. By doing so, they serve two purposes. One; they reduce the burden on the environment by clearing dead remains. Two; they channelize the raw materials back to the environment.

Question: 29 - Select the mis-matched pair in the following and correct it.

  1. Biomagnification €” Accumulation of chemicals at the successive trophic levels of a food chain
  2. Ecosystem €” Biotic components of environment
  3. Aquarium €” A man-made ecosystem
  4. Parasites €” Organisms which obtain food from other living organisms

Answer: (b) Ecosystem: The system of interdependency among living beings and non-living things; in a given habitat.

Question: 30 - We do not clean ponds or lakes, but an aquarium needs to be cleaned. Why?

Answer: A pond or a lake has its own natural system of cleaning the waste materials to maintain its ecosystem. Due to this, ponds are lakes normally do not need to be cleaned. An aquarium is a man-made ecosystem which has a very small space. The abiotic components are not supplied naturally to the aquarium. So, an aquarium needs frequent cleaning so that the living beings in it can survive.



NCERT Solutions of Our Environment Class 10
<< Exemplar Problem and Solution (NCERT) : MCQs - 2NCERT Exemplar Solution : Long Answer Type >>

Our Environment will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.