NCERT Solutions of Periodic Classification of Elements Class 10
<< Exemplar Problem & Solution (NCERT) - Part 1Exemplar Problem & Solution (NCERT) - Part 3 >>

Periodic Classification of Elements (CBSE NCERT)

Exemplar Problem (NCERT) and Solution

Multiple Choice Questions - Part - 2

Question: 11- Which one of the following elements exhibit maximum number of valence electrons?

(a) Na

(b) Al

(c) Si

(d) P

Answer: (d) P

Question: 12- Which of the following gives the correct increasing order of the atomic radii of O, F and N ?

(a) O, F, N

(b) N, F, O

(c) O, N, F

(d) F, O, N

Answer:- (d) F, O, N

Question: 13:- Which among the following elements has the largest atomic radii?

(a) Na

(b) Mg

(c) K

(d) Ca

Answer:- (c) K

Question: 14. Which of the following elements would lose an electron easily?

(a) Mg

(b) Na

(c) K

(d) Ca

Answer:- (c) K

Question: 15:- Which of the following elements does not lose an electron easily?

(a) Na

(b) F

(c) Mg

(d) Al

Answer: (b) F

Question: 16:- Which of the following are the characteristics of isotopes of an element?

(1) Isotopes of an element have same atomic masses

(2) Isotopes of an element have same atomic number

(3) Isotopes of an element show same physical properties

(4) Isotopes of an element show same chemical properties

(a) (i), (iii) and (iv)

(b) (ii), (iii) and (iv)

(c) (ii) and (iii)

(d) (ii) and (iv)

Answer:- (b) (ii), (iii) and (iv)

Question: 17. Arrange the following elements in the order of their decreasing metallic character: Na, Si, Cl, Mg, Al

(a) Cl > Si >Al > Mg >Na

(b) Na >Mg >Al >Si > Cl

(c) Na > Al > Mg > Cl > Si

(d) Al > Na> Si > Ca> Mg

Answer: (b) Na > Mg > Al > Si > Cl

Question: 18. Arrange the following elements in the order of their increasing nonmetallic character: Li, O, C, Be, F

(a) F < O < C < Be < Li

(b) Li < Be < C < O< F

(c) F < O < C < Be < Li

(d) F < O < Be < C < Li

Answer: (c) F < O < C < Be < Li

Question: 19. What type of oxide would Eka– aluminium form?

(a) EO3

(b) E3 O2

(c) E2 O3

(d) EO

Answer: (c) E2O3

Question: 20. Three elements B, Si and Ge are

(a) Metals

(b) non-metals

(c) metalloids

(d) metal, non-metal and metalloid respectively

Answer: (c) Metalloids


 
NCERT Solutions of Periodic Classification of Elements Class 10
<< Exemplar Problem & Solution (NCERT) - Part 1Exemplar Problem & Solution (NCERT) - Part 3 >>

Periodic Classification of Elements (CBSE NCERT) will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.