NCERT Solutions of How do Organisms Reproduce? Class 10
<< NCERT Book - Exercise and SolutionsExemplar Problem and Solution - MCQs 2 >>

Class ten Science CBSE

How do Organisms Reproduce?

Exemplar Problem and Solution

MCQs 1

Q: 1. In the list of organisms given below, those that reproduce by the asexual method are

(1) Banana

(2) Dog

(3) Yeast

(4) Amoeba

(a) (2) and (4)

(b) (1), (3) and (4)

(c) (1) and (4)

(d) (2), (3) and (4)

Answer: (b) (1), (3) and (4)

Q: 2. In a flower, the parts that produce male and female gametes (germ cells) are

(a) Stamen and anther

(b) Filament and stigma

(c) Anther and ovary

(d) Stamen and style

Answer: (c) Anther and Ovary

Q: 3. Which of the following is the correct sequence of events of sexual reproduction in a flower?

(a) Pollination, fertilisation, seedling, embryo

(b) Seedling, embryo, fertilisation, pollination

(c) Pollination, fertilisation, embryo, seedling

(d) Embryo, seedling, pollination, fertilization

Answer: (c) Pollination, fertilization, embryo, seedling

Q: 4. Offspring formed by asexual method of reproduction have greater similarity among themselves because

(1) Asexual reproduction involves only one parent

(2) Asexual reproduction does not involve gametes

(3) Asexual reproduction occurs before sexual reproduction

(4) Asexual reproduction occurs after sexual reproduction

(a) (1) and (2)

(b) (1) and (3)

(c) (2) and (4)

(d) (3) and (4)

Answer: (a) (1) and (2)

Q: 5. Characters transmitted from parents to offspring are present in

(a) Cytoplasm

(b) Ribosome

(c) Golgi bodies

(d) Genes

Answer: (d) Genes

Q: 6. Characters that are transmitted from parents to offspring during reproduction show

(a) Only similarities with parents

(b) Only variations with parents

(c) Both similarities and variations with parents

(d) Neither similarities nor variations

Answer: (c) Both similarities and variations with parents

Question: 7. A feature of reproduction that is common to Amoeba, Spirogyra and Yeast is that

(a) They reproduce asexually

(b) They are all unicellular

(c) They reproduce only sexually

(d) They are all multicellular

Answer: (a) They reproduce asexually

Question: 8. In Spirogyra, asexual reproduction takes place by

(a) Breaking up of filaments into smaller bits

(b) Division of a cell into two cells

(c) Division of a cell into many cells

(d) Formation of young cells from older cells.

Answer: (a) Breaking up of filaments into smaller bits

Question: 9. The ability of a cell to divide into several cells during reproduction in Plasmodium is called

(a) Budding

(b) Reduction division

(c) Binary fission

(d) Multiple fission

Answer: (d) Multiple Fission


NCERT Solutions of How do Organisms Reproduce? Class 10
<< NCERT Book - Exercise and SolutionsExemplar Problem and Solution - MCQs 2 >>

Class ten Science CBSE will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.