NCERT Solutions of How do Organisms Reproduce? Class 10
<< Exemplar Problem and Solution - MCQs 2Short Answer Type Questions >>

Class ten Science CBSE

How do Organisms Reproduce?

Exemplar Problem and Solution

MCQs 3

Question: 19. In the given figure, the parts A, B and C are sequentially

(a) Cotyledon, plumule and radicle

(b) Plumule, radicle and cotyledon

(c) Plumule, cotyledon and radicle

(d) Radicle, cotyledon and plumule

Answer: (d) Radicle, cotyledon and plumule

Question: 20. Offspring formed as a result of sexual reproduction exhibit more variations because

(a) Sexual reproduction is a lengthy process

(b) Genetic material comes from two parents of the same species

(c) Genetic material comes from two parents of different species

(d) Genetic material comes from many parents

Answer: (b) Genetic material comes from two parents of the same species

Question: 21. Reproduction is essential for living organisms in order to

(a) Keep the individual organism alive

(b) Fulfill their energy requirement

(c) Maintain growth

(d) Continue the species generation after generation

Answer: (d) Continue the species generation after generation

Question: 22. During adolescence, several changes occur in the human body. Mark one change associated with sexual maturation in boys

(a) Loss of milk teeth

(b) Increase in height

(c) Cracking of voice

(d) Weight gain

Answer: (c) Cracking of voice

Question: 23. In human females, an event that reflects onset of reproductive phase is

(a) Growth of body

(b) Changes in hair pattern

(c) Change in voice

(d) Menstruation

Answer: (d) Menstruation

Question: 24. In human males, the testes lie in the scrotum, because it helps in the

(a) Process of mating

(b) Formation of sperm

(c) Easy transfer of gametes

(d) All the above

Answer: (b) Formation of sperm

Question: 25. Which among the following is not the function of testes at puberty?

(1) Formation of germ cells

(2) Secretion of testosterone

(3) Development of placenta

(4) Secretion of estrogen

(a) (1) and (2)

(b) (2) and (3)

(c) (3) and (4)

(d) (1) and (4)

Answer: (c) (3) and (4)

Question: 26. The correct sequence of organs in the male reproductive system for transport of sperms is

(a) Testis †’ vas deferens †’ urethra

(b) Testis †’ ureter †’ urethra

(c) Testis †’ urethra †’ ureter

(d) Testis †’ vas deferens †’ ureter

Answer: (a) Testis †’ vas deferens †’ urethra

Question: 27. Which among the following diseases is not sexually transmitted?

(a) Syphillis

(b) Hepatitis

(c) HIV AIDS

(d) Gonorrhoea

Answer: (b) Hepatitis


NCERT Solutions of How do Organisms Reproduce? Class 10
<< Exemplar Problem and Solution - MCQs 2Short Answer Type Questions >>

Class ten Science CBSE will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.