<< NCERT In Text SolutionClass ten Science - Sample Paper - SA - 2 - Part - II >>

Class ten Science - Sample Paper - (1) for SA - 2 - Part - I

Full Marks 90

Multiple Choice Questions

Question : 1 - What is an ester?

  1. A highly inflammable organic compound
  2. A sweet smelling organic compound
  3. A foul smelling organic compound
  4. A saturated hydrocarbon

Answer:- (b) A sweet smelling organic compound

Question : 2 - What is the functional group in aldehyde?

  1. OH
  2. COOH
  3. CHO
  4. R

Answer: (c) -CHO

Question : 3 - Write the formula of an alkane which has 10 carbon atoms.

  1. C1010H10
  2. C10H22
  3. C10H8
  4. C10H14

Answer: (b)C10H22

Question 4 - What is a foetus?

  1. When the embryo is ready for implantation
  2. When the embryo resembles an adult animal
  3. When the embryo is still in the fallopian tube
  4. When the embryo gets implanted in the uterine wall

Answer: (b)When the embryo resembles an adult animal

Question 5 - What do you understand by direct development in organisms?

Answer: When the young animal looks like the adult animal; the development from young to adult is called direct development.

Question 6 - Give two examples of oviparous mammals.

Answer: Duck, Lizard

Question 7 - What do you understand by haploid number of chromosomes?

Answer: The number of chromosomes is half in gametes and this condition is called haploidy.

Question 8 - Define irregular reflection.

Answer: When parallel rays of light reflect from an uneven surface, the reflected rays are not parallel to each other. This condition is called irregular reflection.

Question 9 - What is a lens?

Answer: A lens is a piece of refractive substance which is bound by at least one spherical plane.

Question 10 - If an object is at F, what will be the location of image in case of a convex mirror?

Answer: The image is formed behind the mirror and between F and P of the mirror.

Question 11 - If an object is at 2F, what is the location of image in case of a concave lens?

Answer: In this case, image is formed between F and O and on the same side of the lens.

Question 12 - Which type of mirror is used by dentists to see enlarged image of a tooth.

Answer: Concave mirror


<< NCERT In Text SolutionClass ten Science - Sample Paper - SA - 2 - Part - II >>

Class ten Science - Sample Paper - (1) for SA - 2 - Part - I will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.