<< Class ten Science - Sample Paper - SA - 2 - Part -IIISA -2 Sample Paper - 2 - Section C >>

Class ten Science - Sample Paper - (2) for SA - 2 - Part - I

SA -2 Sample Paper - 2 - Section A and B

Full Marks 90

Section A: Very Short Answer Type Questions 12 questions of 1 mark each (12 marks)

Section B: Short Answer Type Questions 6 questions of 2 marks each (12 marks)

Section C: Short Answer Type Questions 12 questions of 3 marks each (36 marks)

Section D: Long Answer Type Questions 6 questions of 5 marks each (30 marks)

Section A:

Question: 1 - What are halocarbons?

Answer: Hydrocarbons; in which halogen is the functional group are called halocarbons.

Question: 2 - What is the physical property of alcohol?

Answer: Alcohol is having low boiling point and it evaporates at room temperature.

Question: 3 - Write the formula of cyclopentane.

Answer: C5H10

Question: 4- What do you understand by metamorphosis?

Answer: When there is complete transformation of an organism from one stage of life cycle to another stage; it is called metamorphosis.

Question: 5 - What is acrosome?

Answer: The anterior portion of sperm's head is called acrosome. It facilitates sperms entry into ovule.

Question: 6 - What is asexual reproduction?

Answer: Asexual reproduction is a type of reproduction in which a single parent is involved and not gamete formation takes place.

Question: 7 - What are sex chromosomes?

Answer: The chromosomes which determine the sex of the progeny are called sex chromosomes.

Question: 8 - What is the SI unit of power of lens?

Answer: Dioptre

Question: 9 - What is the power of a convex lens with focal length 20 cm?

Answer: + 5 D

Question: 10 - If the object is between F and 2F of a concave lens, what is the nature of image?

Answer: Image is virtual, erect and smaller than object.

Question: 11 - If an object is at C, what is the location of image in case of a concave mirror?

Answer: At C

Question: 12 - Which type of mirror is used at hairpin bends on roads?

Answer: Convex mirror

Section B:

Question: 13 - What do you understand by lipophilic and lipophobic ends in a micelle?

Answer: The lipophilic end of micelle attracts grease, while the lipophobic end attracts water.

Question: 14 - Write the electronic configuration of fluorine. What is the valency of fluorine?

Answer: F (9): 2, 7

Valency of fluorine = 1

Question: 15 - Explain multiple fission in amoeba.

Answer: Multiple fission in amoeba takes place under unfavourable conditions. In this case, a cyst develops around the cell. After that, the nucleus undergoes multiple divisions to form numerous daughter nuclei. When favourable condition returns, the cyst disintegrates to release the daughter nuclei which are covered with their own individual membranes. They grow to become new amoebae.

Question: 16 - How does geographical segregation lead to speciation?

Answer: If geographical segregation happens for a very long duration, it leads to accumulation of variations over subsequent generations. After hundreds of generation, the organisms of two groups become so different from each other that they are unable to breed with members of each other. This leads to origin of a new species.

Question: 17 - Write the use of concave mirror by a dentist.

Answer: Dentists use concave mirror to see an enlarged image of the tooth. For this, the mirror is placed in a way that the tooth remains between F and P of the mirror. Thus, an enlarged and erect image is formed behind the mirror.

Question: 18 - Write a simple food chain.

Answer: Grass → Rabbit → Fox


<< Class ten Science - Sample Paper - SA - 2 - Part -IIISA -2 Sample Paper - 2 - Section C >>

Class ten Science - Sample Paper - (2) for SA - 2 - Part - I will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.