NCERT Solutions for Class 11 English Woven Words Chapter 21

My Watch Class 11

Chapter 21 My Watch Exercise Answers & Summary

<< Previous Chapter 20 : Ajamil and the Tigers Next Chapter 22 : My Three Passions >>

Understanding the text : Solutions of Questions on Page Number : 148

Q1 :  

What was the importance of the watch to the author?


Answer :

The watch was important to the author as it showed him the correct time thus keeping him punctual. He had it working properly for 18 months until he let it run down. He had staunch faith on its judgement and its prediction. It worked perfectly until then without gaining or losing any part of it.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

What were the attempts made by the author to get his watch repaired?


Answer :

After a possession of 18 months, the author let his watch run down. Devastated, the author went to all possible watch makers starting from the chief jeweller, the very next day. The head of the establishment pushed the regulator of the watch a little too much, which did no good, rather worsened its condition. Then the author went to another watch maker who kept it for a week and slowed it down, however, too much. Then he went to another one who kept it for three days; and then couple of more. Even after having spent thousands dollars, none of the watch makers could fix the watch. Hopeless, the author gave it a last shot and went to a watch maker who turned out to be an erstwhile, not a good, steam-boat engineer. It was now that the author realised that "a good horse was a good horse until it had run away once, and that a good watch was a good watch until the repairers got a chance at it. "

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

Why did the author finally give up on his watch?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What was Uncle Williams' comment on the 'tinkerers' of the world?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 20 : Ajamil and the Tigers Next Chapter 22 : My Three Passions >>

Understanding the textappreciation : Solutions of Questions on Page Number : 149

Q1 :  

How is humour employed to comment on the pains that the author took to get his watch set right.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

'The author's treatment of the subject matter makes the readers identify themselves with the experience.' Comment on the statement.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Identify some of the improbable images the author has used to effect greater humour.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

Explain these lines

(a) 'I seemed to detect in myself a sort of sneaking fellow-feeling for the mummy in the museum, and a desire to swap news with him.

(b) Within a week it sickened to a raging fever and its pulse went up to a hundred and fifty in the shade.

(c) She makes too much steam-you want to hang the monkey wrench on the safety valve!


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 20 : Ajamil and the Tigers Next Chapter 22 : My Three Passions >>

Woven Words - English : CBSE NCERT Exercise Solutions & Summary for Class 11th for My Watch will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles
Understanding the text
Question 1
Question 2
Question 3
Question 4
Understanding the textappreciation
Question 1
Question 2
Question 3
Question 4