NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 6

I Want Something in a Cage Class 7

Chapter 6 I Want Something in a Cage Exercise Answers & Summary

<< Previous Chapter 5 : Golu Grows a Nose Next Chapter 7 : Chandni >>

Comprehension check : Solutions of Questions on Page Number : 38

Q1 :  

Write 'True' or 'False' against each of following statements.

(i) Mr Purcell sold birds, cats, dogs and monkeys. ________

(ii) He was very concerned about the well-being of the birds and animals in his shop. _________

(iii) He was impressed by the customer who bought the two doves. __________

(iv) He was a successful shop owner, though insensitive and cold as a person. _________


Answer :

(i)True

(ii)False

He was happily unaware of the twittering, chirping and screeching noises of the birds and animals.

(iii)False

He found the customer strange and uncanny.

(iv)False

He greeted the customers very well.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

Why is Mr Purcell compared to an owl?


Answer :

Mr. Purcell was a short man with big tummy, red cheeks, a tight, melon stomach and magnified eyes and he sat on the top of a high stool which gave him the look of an owl.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

From the third paragraph pick out

(i) words associated with cries of birds,

(ii) words associated with noise,

(iii) words suggestive of confusion and fear.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

…. Mr Purcell heard it no more than he would have heard the monotonous ticking of a familiar clock." (Read para beginning with "It was a rough day…")

(i) What does 'it' refer to?

(ii) Why does Mr Purcell not hear 'it' clearly?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q5 :  

Do you think the atmosphere of Mr Purcell's shop was cheerful or depressing? Give reasons for your answer.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q6 :  

Describe the stranger who came to the pet shop. What did he want?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q7 :  

(i) The man insisted on buying the doves because he was fond of birds. Do you agree?

(ii) How had he earned the five dollars he had?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q8 :  

Was the customer interested in the care and feeding of the doves he had bought? If not, why not?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 5 : Golu Grows a Nose Next Chapter 7 : Chandni >>

Exercise : Solutions of Questions on Page Number : 42

Q1 :  

Why, in your opinion, did the man set the doves free?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Why did it make Mr Purcell feel "vaguely insulted"?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 5 : Golu Grows a Nose Next Chapter 7 : Chandni >>

An Alien Hand - English : CBSE NCERT Exercise Solutions & Summary for Class 7th for I Want Something in a Cage will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles