NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 3

Gopal and the Hilsa Fish Class 7

Chapter 3 Gopal and the Hilsa Fish Exercise Answers & Summary

<< Previous Chapter 2 : A Gift of Chappals Next Chapter 4 : The Ashes that Made Trees Bloom >>

Working with the text : Solutions of Questions on Page Number : 42

Q1 :  

Why did the king want no more talk about the hilsa-fish?


Answer :

The king did not want any more talk about the hilsa-fish because it was the season for hilsa-fish and no one could stop talking about it for even five minutes. He was getting annoyed with all the talk about hilsa-fish.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

What did the king ask Gopal to do to prove that he was clever?


Answer :

In order to prove that he was clever, Gopal was asked to buy a huge hilsa-fish and bring it to the palace without anyone asking anything about the fish.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

What three things did Gopal do before he went to buy his hilsa-fish?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

How did Gopal get inside the palace to see the king after he had bought the fish?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q5 :  

Explain why no one seemed to be interested in talking about the hilsa-fish which Gopal had bought.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q6 :  

Write 'True' or 'False' against each of the following sentences.

(i) The king lost his temper easily.___________

(ii) Gopal was a madman. ____________

(iii) Gopal was a clever man. _____________

(iv) Gopal was too poor to afford decent clothes. ____________

(v) The king got angry when he was shown to be wrong. _______________


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 2 : A Gift of Chappals Next Chapter 4 : The Ashes that Made Trees Bloom >>

Working with language : Solutions of Questions on Page Number : 42

Q1 :  

Change the following sentences in the story to reportedspeech. The first one has been done for you.

(i) How much did you pay for that hilsa?

The woman asked the man how much hehad paid for that hilsa.

(ii) Why is your face half-shaven?

Gopal's wife asked him___________________________________________

______________________________________________________________

(iii) I accept the challenge, Your Majesty.

Gopal told the king_______________________________________________

______________________________________________________________

(iv) I want to see the king.

Gopal told the guards_____________________________________________

______________________________________________________________

(v) Bring the man to me at once.

The king ordered the guard________________________________________

______________________________________________________________


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Find out the meaning of the following words by looking them up in the dictionary. Then use them in sentences of your own.

challenge

mystic

comical

courtier

smearing


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Complete the following word ladder with the help of the clues given below.

Clues

1.Mother will be very ____________________if you don't go to school.

2. As soon as he caught ___________________of the teacher, Mohan started writing.

3. How do you like my ________________kitchen garden? Big enough for you, is it?

4. My youngest sister is now a __________________old.

5. Standing on the _________________, he saw children playing on the road.

6. Don't make such a _____________________. Nothing will happen.

7. Don't cross the ____________________ till the green light comes on.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 2 : A Gift of Chappals Next Chapter 4 : The Ashes that Made Trees Bloom >>

Honeycomb - English : CBSE NCERT Exercise Solutions & Summary for Class 7th for Gopal and the Hilsa Fish will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles