NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 5

Quality Class 7

Chapter 5 Quality Exercise Answers & Summary

<< Previous Chapter 4 : The Ashes that Made Trees Bloom Next Chapter 6 : Expert Detectives >>

Working with the text : Solutions of Questions on Page Number : 78

Q1 :  

What was the author's opinion about Mr Gessler as a bootmaker?


Answer :

The author had a high opinion about Mr Gessler as a bootmaker. Heknew that Mr Gessler made only what was ordered, and the boots that he made never failed to fit. The author felt that to make such boots as Mr Gessler did seemed mysterious and wonderful.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

Why did the author visit the shop so infrequently?


Answer :

The author visited the shop so infrequently because the boots made by Mr Gessler lasted for a long time.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

What was the effect on Mr Gessler of the author's remark about a certain pair of boots?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What was Mr Gessler's complaint against 'big firms"?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q5 :  

Why did the author order so many pairs of boots? Did he really need them?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 4 : The Ashes that Made Trees Bloom Next Chapter 6 : Expert Detectives >>

Working with language : Solutions of Questions on Page Number : 78

Q1 :  

Study the following phrases and their meanings. Use them appropriately to complete the sentences that follow.

look after: take care of

look down on: disapprove or regard as inferior

look in (on someone): make a short visit

look into: investigate

look out: be careful

look up: improve

look up to: admire

(i) After a very long spell of heat, the weather is __________________ at last.

(ii) We have no right to ____________________people who do small jobs.

(iii) Nitin has always _________________ his uncle, who is a self-made man.

(iv) The police are ____________________ the matter thoroughly.

(v) If you want to go out, I will ______________________ the children for you.

(vi) I promise to __________________ on your brother when I visit Lucknow next.

(vii) _________________ when you are crossing the main road.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Read the following sets of words loudly and clearly.

cot

coat

cost

coast

tossed

toast

got

goat

rot

rote

blot

bloat

knot

note


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Each of the following words contains the sound 'sh' (as in shine) in the beginning or in the middle or at the end. First speak out all the words clearly. Then arrange the words in three groups in the table on page 80.

sheep

trash

marsh

fashion

anxious

shriek

shore

fish

portion

ashes

sure

nation

shoe

pushing

polish

moustache

.

initial

medial

final

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

In each of the following words 'ch' represents the same consonant sound as in 'chair'. The words on the left have this sound initially. Those on the right have it finally. Speak each word clearly.

choose

bench

child

march

cheese

peach

chair

wretch

charming

research

Underline the letters representing this sound in each of the following words.

(i)

feature

(iv)

reaching

(vii)

riches

(ii)

archery

(v)

nature

(viii)

batch

(iii)

picture

(vi)

matches

(ix)

church


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 4 : The Ashes that Made Trees Bloom Next Chapter 6 : Expert Detectives >>

Honeycomb - English : CBSE NCERT Exercise Solutions & Summary for Class 7th for Quality will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles