NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 6

Expert Detectives Class 7

Chapter 6 Expert Detectives Exercise Answers & Summary

<< Previous Chapter 5 : Quality Next Chapter 7 : The Invention of Vita-Wonk >>

Comprehension check : Solutions of Questions on Page Number : 89

Q1 :  

What did Nishad give Mr Nath? Why?


Answer :

Nishad gave Mr Nath a bar of chocolate. He did so because he thought Mr Nath was starving.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

What is “strange”about Mr Nath's Sundays?


Answer :

The strange thing about Mr Nath's Sundays was that almost every Sunday, Ramesh carried two lunches to Mr Nath's room and the same man was with him each time. He was tall, fair, stout, and wore spectacles. Ramesh said that his visitor talked a lot, unlike Mr Nath who hardly spoke.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

Why did Nishad and Maya get a holiday?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 5 : Quality Next Chapter 7 : The Invention of Vita-Wonk >>

Working with the text : Solutions of Questions on Page Number : 93

Q1 :  

What does Nishad find out about Mr Nath from Ramesh? Arrange the information as suggested below.

  • What he eats

  • When he eats

  • What he drinks, and when

  • How he pays


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Why does Maya think Mr Nath is a crook? Who does she say the Sunday visitor is?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Does Nishad agree with Maya about Mr Nath? How does he feel about him?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 5 : Quality Next Chapter 7 : The Invention of Vita-Wonk >>

Working with language : Solutions of Questions on Page Number : 93

Q1 :  

The word 'tip' has only three letters but many meanings. Match the word with its meanings below.

(i)

finger tips

-

be about to say something

(ii)

the tip of your nose

-

make the boat overturn

(iii)

tip the water out of the bucket

-

the ends of one's fingers

(iv)

have something on the tip of your tongue

-

give a rupee to him, to thank him

(v)

tip the boat over

-

empty a bucket by tilting it

(vi)

tip him a rupee

-

the pointed end of your nose

(vii)

the tip of the bat

-

if you take this advice

(viii)

the police were tipped off

-

the bat lightly touched the ball

(ix)

if you take my tip

-

the end of the bat

(x)

the bat tipped the ball

-

the police were told, or warned.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

The words helper, companion, partner and accomplice have very similar meanings. But each word is typically used in certain phrases. Can you fill in the blanks below with the most commonly used words? A dictionary may help you.

(i) business ________________

(ii) my _________________on the journey

(iii) I'm mother's little __________________

(iv) a faithful __________________such as a dog

(v) the thief's __________________

(vi) find a good ________________

(vii) tennis/golf/bridge_________________

(viii) his ____________________in his criminal activities


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Now let us look at the uses of the word break. Match the word with its meanings below. Try to find at least three other ways in which to use the word.

(i)

The storm broke

-

could not speak; was too sad to speak

(ii)

daybreak

-

this kind of weather ended

(iii)

His voice is beginning to break

-

it began or burst into activity

(iv)

Her voice broke and she cried

-

The beginning of daylight

(v)

The heat wave broke

-

changing as he grows up

(vi)

broke the bad news

-

end it by making the workers submit

(vii)

break a strike

-

gently told someone the bad news


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 5 : Quality Next Chapter 7 : The Invention of Vita-Wonk >>

Honeycomb - English : CBSE NCERT Exercise Solutions & Summary for Class 7th for Expert Detectives will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles
Comprehension check
Question 1
Question 2
Question 3
Working with the text
Question 1
Question 2
Question 3
Working with language
Question 1
Question 2
Question 3