NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 9

A Bicycle in Good Repair Class 7

Chapter 9 A Bicycle in Good Repair Exercise Answers & Summary

<< Previous Chapter 8 : Fire: Friend and Foe Next Chapter 10 : The Story of Cricket >>

Comprehension check : Solutions of Questions on Page Number : 128

Q1 :  

"I got up early, for me." It implies that

(i) he was an early riser.

(ii) he was a late riser.

(iii) he got up late that morning.

Mark the correct answer.


Answer :

"I got up early, for me." It implies that he was a late riser.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

The bicycle “goes easily enough in the morning and alittle stiffly after lunch.” The remark is

(i) humorous.

(ii) inaccurate.

(iii) sarcastic.

(iv) enjoyable.

(v) meaningless.

Mark your choice(s).


Answer :

The bicycle “goes easily enough in the morning and a little stiffly after lunch”. The remark is humorous, sarcastic and enjoyable.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

The friend shook the bicycle violently. Find two orthree sentences in the text which express the author's disapproval of it.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

"...if not, it would make a serious difference to the machine." What does 'it' refer to?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 8 : Fire: Friend and Foe Next Chapter 10 : The Story of Cricket >>

Working with the text : Solutions of Questions on Page Number : 132

Q1 :  

Did the front wheel really wobble? What is your opinion? Give a reason for your answer.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

In what condition did the author find the bicycle when he returned from the tool shed?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Nothing is easier than taking off the gear-case.” Commenton or continue this sentence in the light of what actually happens.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What special treatment did the chain receive?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q5 :  

Describe 'the fight' between the man and the machine.Find the relevant sentences in the text and write them.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 8 : Fire: Friend and Foe Next Chapter 10 : The Story of Cricket >>

Working with language : Solutions of Questions on Page Number : 133

Q1 :  

Rewrite each of the following sentences using should/ought to/must in place of the italicised words. Make other changes wherever necessary.

(i) You are obliged to do your duty irrespective of consequences.

__________________________________________________

__________________________________________________

(ii) You will do well to study at least for an hour every day.

__________________________________________________

__________________________________________________

(iii) The doctor says it is necessary for her to sleep eight hours every night.

__________________________________________________

__________________________________________________

(iv) It is right that you show respect towards elders and affection towards youngsters.

__________________________________________________

__________________________________________________

(v) If you want to stay healthy, exercise regularly.

__________________________________________________

__________________________________________________

(vi) It is good for you to take a walk every morning.

__________________________________________________

__________________________________________________

(vii) It is strongly advised that you don't stand on your head.

__________________________________________________

__________________________________________________

(viii) As he has a cold, it is better for him to go to bed.

__________________________________________________

__________________________________________________


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Use should/must/ought toappropriately in the following sentences.

(i) People who live in glass houses _____________not throw stones.

(ii) You ______wipe your feet before coming into the house, especially during the rains.

(iii) You _________________do what the teacher tells you.

(iv) The pupils were told that they ______________write more neatly.

(v) Sign in front of a park: You _______________not walk on the grass.

(vi) You _____________be ashamed of yourself having made such a remark.

(vii) He left home at 9 o'clock. He _______________be here any minute.

(viii) “Whatever happened to the chocolate cake?”

How _______________I know? I have just arrived.”


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Divide each of the following sentences into its parts. Writemeaningful parts. If necessary, supply a word or two to make each part meaningful.

(i) I went to the tool shed to see what I could find. (3 parts)

(ii) When I came back he was sitting on the ground. (2 parts)

(iii) We may as well see what's the matter with it, now itis out. (3 parts)

(iv) He said he hoped we had got them all. (3 parts)

(v) I had to confess he was right. (2 parts)


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

(i) Arrange the words given in the box under the three headings - prefix, suffix and part of the word.

encourage

dampen

listen

barren

endanger

soften

fasten

enclose

weaken

even

enable

enclave

en (prefix)

en (suffix)

en (part of word)

_________

__________

_____________

_________

__________

_____________

_________

__________

_____________

_________

__________

_____________


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 8 : Fire: Friend and Foe Next Chapter 10 : The Story of Cricket >>

Honeycomb - English : CBSE NCERT Exercise Solutions & Summary for Class 7th for A Bicycle in Good Repair will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles