NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts - 2 Chapter 1

Tracing Changes Through a Thousand Years Class 7

Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years Exercise Solutions

<< Previous Chapter 10 : Life in the Deserts Next Chapter 2 : New Kings and Kingdoms >>

Let's recall : Solutions of Questions on Page Number : 14

Q1 :  

Who was considered a "foreigner" in the past?


Answer :

In the past a foreigner was someone who was not part of a certain society or culture. A city dweller might have regarded a forest dweller as a foreigner.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

State whether true or false:

(a) We do not find inscriptions for the period after 700.

(b) The Marathas asserted their political importance during this period.

(c) Forest-dwellers were sometimes pushed out of their lands with the spread of agricultural settlements.

(d) Sultan Ghiyasuddin Balban controlled Assam, Manipur and Kashmir.


Answer :

(a) False

(b) True

(c) True

(d) False

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

Fill in the blanks:

(a) Archives are places where ___________ are kept.

(b) _____________ was a fourteenth-century chronicler.

(c) _______, ________, ________, ________ and _______ were some of the new crops introduced into the subcontinent during this period.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

List some of the technological changes associated with this period.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q5 :  

What were some of the major religious developments during this period?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 10 : Life in the Deserts Next Chapter 2 : New Kings and Kingdoms >>

Let's understand : Solutions of Questions on Page Number : 15

Q1 :  

In what ways has the meaning of the term "Hindustan" changed over the centuries?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

How were the affairs of jatis regulated?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

What does the term pan-regional empire mean?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 10 : Life in the Deserts Next Chapter 2 : New Kings and Kingdoms >>

Let's discuss : Solutions of Questions on Page Number : 15

Q1 :  

What are the difficulties historians face in using manuscripts?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

How do historians divide the past into periods? Do they face any problems in doing so?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 10 : Life in the Deserts Next Chapter 2 : New Kings and Kingdoms >>

Our Pasts - 2 - Social Science : CBSE NCERT Exercise Solutions for Class 7th for Tracing Changes Through a Thousand Years will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles