NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts - 2 Chapter 10

Eighteenth-Century Political Formations Class 7

Chapter 10 Eighteenth-Century Political Formations Exercise Solutions

<< Previous Chapter 9 : The Making of Regional Cultures Next Chapter 1 : On Equality >>

Let's recall : Solutions of Questions on Page Number : 153

Q1 :  

Subadar

a revenue farmer

Faujdar

a high noble

Ijaradar

provincial governor

Misl

Maratha peasant warriors

Chauth

a Mughal military commander

Kunbis

a band of Sikh warriors

Umara

tax levied by the Marathas


Answer :

Subadar

Provincial governor

Faujdar

A Mughal military commander

Ijaradar

A revenue farmer

Misl

A band of Sikh warriors

Chauth

Tax levied by the Mrathas

Kunbis

Maratha peasant warrior

Umara

A high noble

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

Fill in the blanks:

(a) Aurangzeb fought a protracted war in the ____________.

(b) Umara and jagirdars constituted powerful sections of the Mughal _____________.

(c) Asaf Jah founded the Hyderabad state in _______________.

(d) The founder of the Awadh state was ___________.


Answer :

(a) Aurangzeb fought a protracted war in the deccan.

(b) Umara and jagirdars constituted powerful sections of the Mughal administration.

(c) Asaf Jah founded the Hyderabad state in 1724.

(d) The founder of the Awadh state was Burhan-ul-Mulk Sa'adat Khan.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

State whether true or false:

(a) Nadir Shah invaded Bengal.

(b) Sawai Raja Jai Singh was the ruler of Indore.

(c) Guru Gobind Singh was the tenth Guru of the Sikhs.

(d) Poona became the capital of the Marathas in the eighteenth century.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What were the offices held by Sa'adat Khan?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 9 : The Making of Regional Cultures Next Chapter 1 : On Equality >>

Let's discuss : Solutions of Questions on Page Number : 154

Q1 :  

Why did the Nawabs of Awadh and Bengal try to do away with the jagirdari system?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

How were the Sikhs organized in the eighteenth century?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Why did the Marathas want to expand beyond the Deccan?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What were the policies adopted by Asaf Jah to strengthen his position?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 9 : The Making of Regional Cultures Next Chapter 1 : On Equality >>

Our Pasts - 2 - Social Science : CBSE NCERT Exercise Solutions for Class 7th for Eighteenth-Century Political Formations will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles