NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts - 2 Chapter 2

New Kings and Kingdoms Class 7

Chapter 2 New Kings and Kingdoms Exercise Solutions

<< Previous Chapter 1 : Tracing Changes Through a Thousand Years Next Chapter 3 : The Delhi Sultans >>

Let's recall : Solutions of Questions on Page Number : 28

Q1 :  

Match the following:

Gurjara-Pratiharas

Western Deccan

Rashtrakutas

Bengal

Palas

Gujarat and Rajasthan

Cholas

Tamil Nadu


Answer :

Gurjara-Pratiharas

Gujarat and Rajasthan

Rashtrakutas

Western Deccan

Palas

Bengal

Cholas

Tamil Nadu

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

Who were the parties involved in the "tripartite struggle"?


Answer :

The parties involved in the "tripartite struggle" were the Gurjara-Pratiharas, Rashtrakutas and Palas.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

What were the qualifications necessary to become a member of a committee of the sabha in the Chola empire?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What were the two major cities under the control of the Chahamanas?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 1 : Tracing Changes Through a Thousand Years Next Chapter 3 : The Delhi Sultans >>

Let's understand : Solutions of Questions on Page Number : 29

Q1 :  

How did the Rashtrakutas become powerful?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

What did the new dynasties do to gain acceptance?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

What kind of irrigation works were developed in the Tamil region?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What were the activities associated with Chola temples?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 1 : Tracing Changes Through a Thousand Years Next Chapter 3 : The Delhi Sultans >>

Our Pasts - 2 - Social Science : CBSE NCERT Exercise Solutions for Class 7th for New Kings and Kingdoms will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles