NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts - 2 Chapter 3

The Delhi Sultans Class 7

Chapter 3 The Delhi Sultans Exercise Solutions

<< Previous Chapter 2 : New Kings and Kingdoms Next Chapter 4 : The Mughal Empire >>

Let's recall : Solutions of Questions on Page Number : 43

Q1 :  

Which ruler first established his or her capital at Delhi?


Answer :

Ananga Pala of the Tomara dynasty first established his capital at Delhi.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

What was the language of administration under the Delhi Sultans?


Answer :

Persian was the language of administration under the Delhi Sultans.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

In whose reign did the Sultanate reach its farthest extent?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

From which country did Ibn Battuta travel to India?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 2 : New Kings and Kingdoms Next Chapter 4 : The Mughal Empire >>

Let's understand : Solutions of Questions on Page Number : 44

Q1 :  

According to the "circle of justice", why was it important for military commanders to keep the interests of the peasantry in mind?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

What is meant by the "internal" and "external" frontiers of the Sultanate?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

What were the steps taken to ensure that muqtis performed their duties? Why do you think they may have wanted to defy the orders of the Sultans?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What was the impact of the Mongol invasions on the Delhi Sultanate?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 2 : New Kings and Kingdoms Next Chapter 4 : The Mughal Empire >>

Let's discuss : Solutions of Questions on Page Number : 44

Q1 :  

Do you think the authors of tawarikh would provide information about the lives of ordinary men and women?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Raziyya Sultan was unique in the history of the Delhi Sultanate. Do you think women leaders are accepted more readily today?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Why were the Delhi Sultans interested in cutting down forests? Does deforestation occur for the same reasons today?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 2 : New Kings and Kingdoms Next Chapter 4 : The Mughal Empire >>

Our Pasts - 2 - Social Science : CBSE NCERT Exercise Solutions for Class 7th for The Delhi Sultans will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles