NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts - 2 Chapter 4

The Mughal Empire Class 7

Chapter 4 The Mughal Empire Exercise Solutions

<< Previous Chapter 3 : The Delhi Sultans Next Chapter 5 : Rulers and Buildings >>

Let's recall : Solutions of Questions on Page Number : 57

Q1 :  

Match the following:

Mansab

Marwar

Mongol

Governor

Sisodia Rajput

Uzbeg

Rathor Rajput

Mewar

Nur Jahan

Rank

Subadar

Jahangir


Answer :

Mansab

Rank

Mongol

Uzbek

Sisodia Rajput

Mewar

Rathor Rajput

Marwar

Nur Jahan

Jahangir

Subadar

Governor

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

Fill in the blanks:

(a) The capital of Mirza Hakim, Akbar's half-brother, was ___________.

(b) The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, ___________ and _____________.

(c) If zat determined a mansabdar's rank and salary, sawar indicated his ___________.

(d) Abul Fazl, Akbar's friend and counselor, helped him frame the idea of ____________ so that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.


Answer :

(a) The capital of Mirza Hakim, Akbar's half-brother, was Kabul.

(b) The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, Bijapur and Golconda.

(c) If zat determined a mansabdar's rank and salary, sawar indicated his military responsibility.

(d) Abul Fazl, Akbar's friend and counselor, helped him frame the idea of sulh-i kul so that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

What were the central provinces under the control of the Mughals?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What was the relationship between the mansabdar and the jagir?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 3 : The Delhi Sultans Next Chapter 5 : Rulers and Buildings >>

Let's understand : Solutions of Questions on Page Number : 58

Q1 :  

What was the role of the zamindar in Mughal administration?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

How were the debates with religious scholars important in the formation of Akbar's ideas on governance?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Why did the Mughals emphasise their Timurid and not their Mongol descent?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 3 : The Delhi Sultans Next Chapter 5 : Rulers and Buildings >>

Let's discuss : Solutions of Questions on Page Number : 59

Q1 :  

How important was the income from land revenue to the stability of the Mughal Empire?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Why was it important for the Mughals to recruit mansabdars from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 3 : The Delhi Sultans Next Chapter 5 : Rulers and Buildings >>

Our Pasts - 2 - Social Science : CBSE NCERT Exercise Solutions for Class 7th for The Mughal Empire will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles