NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts - 2 Chapter 5

Rulers and Buildings Class 7

Chapter 5 Rulers and Buildings Exercise Solutions

<< Previous Chapter 4 : The Mughal Empire Next Chapter 6 : Towns, Traders and Craftpersons >>

Let's recall : Solutions of Questions on Page Number : 73

Q1 :  

How is the "trabeate" principle of architecture different from the "arcuate"?


Answer :

In the 'trabeate' style of architecture a horizontal beam was placed across two vertical columns. In the 'arcuate' style arches are utilized.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

What is a shikhara?


Answer :

A shikhara is a tower-like structure on top of a temple.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

What is pietra-dura?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What are the elements of a Mughal chahar bagh garden?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 4 : The Mughal Empire Next Chapter 6 : Towns, Traders and Craftpersons >>

Let's understand : Solutions of Questions on Page Number : 73

Q1 :  

How did a temple communicate the importance of a king?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

An inscription is Shah Jahan's diwan-I khas in Delhi stated: "If there is Paradise on Earth, it is here, it is here, it is here." How was this image created?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

How did the Mughal court suggest that everyone - the rich and the poor, the powerful and the weak - received justice equally from the emperor?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What role did the Yamuna play in the layout of the new Mughal city at Shahjahanabad?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 4 : The Mughal Empire Next Chapter 6 : Towns, Traders and Craftpersons >>

Our Pasts - 2 - Social Science : CBSE NCERT Exercise Solutions for Class 7th for Rulers and Buildings will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles