NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts - 2 Chapter 6

Towns, Traders and Craftpersons Class 7

Chapter 6 Towns, Traders and Craftpersons Exercise Solutions

<< Previous Chapter 5 : Rulers and Buildings Next Chapter 7 : Tribes, Nomads and Settled Communities >>

Let's recall : Solutions of Questions on Page Number : 89

Q1 :  

Fill in the blanks:

(a) The Rajarajeshvara temple was built in ____________.

(b) Ajmer is associated with the Sufi saint ____________.

(c) Hampi was the capital of the ____________ Empire.

(d) The Dutch established a settlement at ___________ in Andhra Pradesh.


Answer :

(a) The Rajarajeshvara temple was built in _1010 A.D._.

(b) Ajmer is associated with the Sufi saint Khwaja Muinuddin Chishti.

(c) Hampi was the capital of the Vijayanagara Empire.

(d) The Dutch established a settlement at Masulipatnam in Andhra Pradesh.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

State whether true or false:

(a) We know the name of the architect of the Rajarajeshvara temple from an inscription.

(b) Merchants preferred to travel individually rather than in caravans.

(c) Kabul was a major centre for trade in elephants.

(d) Surat was an important trading port on the Bay of Bengal.


Answer :

(a) True

(b) False

(c) False

(d) False

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

How was water supplied to the city of Thanjavur?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

Who lived in the "Black Towns" in cities such as Madras?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 5 : Rulers and Buildings Next Chapter 7 : Tribes, Nomads and Settled Communities >>

Let's understand : Solutions of Questions on Page Number : 90

Q1 :  

Why do you think towns grew around temples?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

How important were craftspersons for the building and maintenance of temples?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Why did people from distant lands visit Surat?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

In what ways was craft production in cities like Calcutta different from that in cities like Thanjavur?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 5 : Rulers and Buildings Next Chapter 7 : Tribes, Nomads and Settled Communities >>

Our Pasts - 2 - Social Science : CBSE NCERT Exercise Solutions for Class 7th for Towns, Traders and Craftpersons will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles