NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts - 2 Chapter 7

Tribes, Nomads and Settled Communities Class 7

Chapter 7 Tribes, Nomads and Settled Communities Exercise Solutions

<< Previous Chapter 6 : Towns, Traders and Craftpersons Next Chapter 8 : Devotional Paths to the Divine >>

Let's recall : Solutions of Questions on Page Number : 101

Q1 :  

Match the following:

garh

khel

tanda

chaurasi

labourer

caravan

clan

Garha Katanga

Sib Singh

Ahom state

Durgawati

paik


Answer :

garh

chaurasi

tanda

caravan

labourer

paik

clan

Khel

Sib Singh

Ahom state

Durgawati

Garha Katanga

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

Fill in the blanks:

(a) The new castes emerging within varnas were called ____________.

(b) ____________ were historical works written by the Ahoms.

(c) The ______________ mentions that Garha Katanga had 70,000 villages.

(d) As tribal states became bigger and stronger, they gave land grants to __________ and ___________.


Answer :

(a) The new castes emerging with in varnas were called jatis.

(b) Buranjis were historical works written by the Ahoms.

(c) The Akbar Nama mentions that Garha Katanga had 70,000 villages.

(d) As tribal states became bigger and stronger, they gave land grants to poets and scholars.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

State whether true or false:

(a) Tribal societies had rich oral traditions.

(b) There were no tribal communities in the north-western part of the subcontinent.

(c) The chaurasi in Gond states contained several cities.

(d) The Bhils lived in the north-eastern part of the subcontinent.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What kinds of exchanges took place between nomadic pastoralists and settled agriculturists?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 6 : Towns, Traders and Craftpersons Next Chapter 8 : Devotional Paths to the Divine >>

Let's understand : Solutions of Questions on Page Number : 102

Q1 :  

How was the administration of the Ahom state organized?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

What changes took place in varna-based society?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

How did tribal societies change after being organized into a state?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 6 : Towns, Traders and Craftpersons Next Chapter 8 : Devotional Paths to the Divine >>

Let's discuss : Solutions of Questions on Page Number : 103

Q1 :  

Were the Banjaras important for the economy?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

In what ways was the history of the Gonds different from that of the Ahoms? Were there any similarities?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 6 : Towns, Traders and Craftpersons Next Chapter 8 : Devotional Paths to the Divine >>

Our Pasts - 2 - Social Science : CBSE NCERT Exercise Solutions for Class 7th for Tribes, Nomads and Settled Communities will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles