NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts - 2 Chapter 8

Devotional Paths to the Divine Class 7

Chapter 8 Devotional Paths to the Divine Exercise Solutions

<< Previous Chapter 7 : Tribes, Nomads and Settled Communities Next Chapter 9 : The Making of Regional Cultures >>

Let's recall : Solutions of Questions on Page Number : 120

Q1 :  

Match the following:

The Buddha

namghar

Shankaradeva

worship of Vishnu

Nizamuddin Auliya

questioned social differences

Nayanars

Sufi saint

Alvars

worship of Shiva


Answer :

The Buddha

questioned social differences

Shankaradeva

namghar

Nizamuddin Auliya

Sufi saint

Nayanars

worship of Shiva

Alvars

worship of Vishnu

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

(a) Shankara was an advocate of __________.

(b) Ramanuja was influenced by the ________.

(c) __________, ___________ and ____________ were advocates of Virashaivism.

(d) ____________ was an important centre of the Bhakti tradition in Maharashtra.


Answer :

(a) Shankara was an advocate of advaita.

(b) Ramanuja was influenced by the Alvars.

(c) Basavanna, Allama Prabhu and Akkamahadevi were advocates of Virashaivism.

(d) Vitthala temple was an important centre of the Bhakti tradition in Maharashtra.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

Describe the beliefs and practices of the Nathpanthis, Siddhas and Yogis.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What were the major ideas expressed by Kabir? How did he express these?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 7 : Tribes, Nomads and Settled Communities Next Chapter 9 : The Making of Regional Cultures >>

Let's understand : Solutions of Questions on Page Number : 121

Q1 :  

What were the major beliefs and practices of the Sufis?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Why do you think many teachers rejected prevalent religious beliefs and practices?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

What were the major teachings of Baba Guru Nanak?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 7 : Tribes, Nomads and Settled Communities Next Chapter 9 : The Making of Regional Cultures >>

Let's discuss : Solutions of Questions on Page Number : 121

Q1 :  

For either the Virashaivas or the sants of Maharashtra, discuss their attitude towards caste.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Why do you think ordinary people preserved the memory of Mirabai?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 7 : Tribes, Nomads and Settled Communities Next Chapter 9 : The Making of Regional Cultures >>

Our Pasts - 2 - Social Science : CBSE NCERT Exercise Solutions for Class 7th for Devotional Paths to the Divine will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles