NCERT Solutions for Class 7 Social Science Our Pasts - 2 Chapter 9

The Making of Regional Cultures Class 7

Chapter 9 The Making of Regional Cultures Exercise Solutions

<< Previous Chapter 8 : Devotional Paths to the Divine Next Chapter 10 : Eighteenth-Century Political Formations >>

Let's recall : Solutions of Questions on Page Number : 136

Q1 :  

Match the following:

Anantavarman

Kerala

Jagannatha

Bengal

Mahodayapuram

Orissa

Lilatilakam

Kangra

Mangalakavya

Puri

Miniature

Kerala


Answer :

Anantavarman

Orissa

Jagannatha

Puri

Mahodayapuram

Kerala

Lilatilakam

Kerala

Mangalakavya

Bengal

Miniature

Kangra

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

What is Manipravalam? Name a book written in that language.


Answer :

Manipravalam was a language consisting of Sanskrit and the regional language (Malayalam). Lilatilakam is a text in Manipravalam.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

Who were the major patrons of Kathak?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What are the important architectural features of the temples of Bengal?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 8 : Devotional Paths to the Divine Next Chapter 10 : Eighteenth-Century Political Formations >>

Let's discuss : Solutions of Questions on Page Number : 137

Q1 :  

Why did minstrels proclaim the achievements of heores?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

Why were temples built in Bengal?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 8 : Devotional Paths to the Divine Next Chapter 10 : Eighteenth-Century Political Formations >>

Our Pasts - 2 - Social Science : CBSE NCERT Exercise Solutions for Class 7th for The Making of Regional Cultures will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles