NCERT Solutions of A Visit to Cambridge Class 8
<< A Short Monsoon DiaryThe Great Stone Face >>

A Visit to Cambridge

1. (i) Did the prospect of meeting Stephen Hawking make the writer nervous? If so, why?

Answer: When normal people meet disabled people they tend to look sympathetic and give advice to have courage. The author was fed up of this attitude of normal people. He was apprehensive that some of the assistants of Professor Hawking may show same attitude. That is why he was nervous.

(ii) Did he at the same time feel very excited? If so, why?

Answer: Stephen Hawking is a celebrity because of his startling discoveries in astrophysics. Anybody can become excited at the prospect of meeting such a celebrity.

2. Guess the first question put to the scientist by the writer.

Answer: The likely first question put by the author can be as follows, “You mast have been brave to overcome your physical disability”.

Professor Hawking’s statement that he was not brave rather it was compulsion for him to live with his disability indicates towards this.

3. Stephen Hawking said, “I’ve had no choice.” Does the writer think there was a choice? What was it?

Answer: The author thinks disable people do get a choice. And that choice is to live creatively in spite of the obstacle of your disability. Once a disable person accepts defeat he will always be a burden for himself and for others. But if in spite of the disability he tries to excel in his chosen field then he becomes an asset for himself as well as for society. He should always be positive that he can also contribute towards his society.

4. “I could feel his anguish.” What could be the anguish?

Answer: Stephen Hawking’s body is unable to keep pace with his vibrant mind. His mind is faster at thinking newer and newer ideas, while his body allows him to express his thoughts at a much slower pace. It must be like dreaming to fly only to find that somebody has clipped your wings. Anybody will feel the anguish and frustration in such situations.

5. What endeared the scientist to the writer so that he said he was looking at one of the most beautiful men in the world?

Answer: The way the author empathized with the scientist made him feel happy from inside. The fact that author was a little bit like Stephen Hawking also helped in matching their wavelengths. As a result there was a smile on Hawking’s face.

Beauty lies in the eyes of the beholder, is a very old saying. The definition of beauty varies as per situation and subject. The weak, pale and disable scientist may not look beautiful at all through conventional angle. But the radiance of intelligence and self-satisfaction of attaining so much in terms of discovery make Stepehn Hawking on of the most beautiful men in the world.

6. Read aloud the description of ‘the beautiful’ man. Which is the most beautiful sentence in the description?

Answer: The sentence describing the inner glow of Hawking’s personality which makes his physical looks irrelevant is probably one of the most beautiful descriptions of beauty.

7. (i) If ‘the lantern’ is the man, what would its ‘walls’ be?

Answer: The physical body is the ‘wall’ of the ‘lantern’

(ii) What is housed within the thin walls?

Answer: Within the thin walls of the ‘lantern’ is nothing but light which has the power to enlighten you.

(iii) What general conclusion does the writer draw from this comparison?

Answer: Everyone is a distinct soul and the soul is our true identity. The physical body is just like an accessory playing the supporting role.

8. What is the scientist’s message for the disabled?

Answer: Professor Hawking’s message for the disabled was that they should do things at which they are good.

9. Why does the writer refer to the guitar incident? Which idea does it support?

Answer: The writer was trying a thing he was not naturally inclined to do. It led to unnecessary embarrassment and waste of time for him. The incidence supports the advice given by Hawking.

When I set out for Lyonnesse

When I set out for Lyonnesse

A hundred miles away,

The rime was on the spray;

And starlight lit my lonesomeness

When I set out for Lyonnesse

A hundred miles away.

What would bechance at Lyonnesse

While I should sojourn there,

No prophet durst declare;

Nor did the wisest wizard guess

What would bechance at Lyonnesse

While I should sojourn there.

When I returned from Lyonnesse

With magic in my eyes,

All marked with mute surmise

My radiance rare and fathomless,

When I returned from Lyonnesse

With magic in my eyes.

THOMAS HARDY

This poem is about how a chance visit to some place can change one’s personality completely. The narrator is an architect who is all engrossed in the materialistic world. He happens to visit a church for its restoration work.

It was winter time when ice was spraying coldness all around. Words like ice and cold are usually used to convey a sense of indifference. In the indifferent weather the author was feeling lonely while on his way to a place called Lyonnesse for church restoration.

The poet says that no prophet could dare to predict what was to follow and no wizard could guess what lay in store for the architect.

The visit at a religious place filled his heart with a sense of belief. This belief lightened his eyes with some sort of magic and his face was glowing with brilliance. The exact effect was so deep that it was impossible adjudge it.

The visit to the place completely changed his heart and soul which happens once in a lifetime.

NCERT Solutions of A Visit to Cambridge Class 8
<< A Short Monsoon DiaryThe Great Stone Face >>

A Visit to Cambridge will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.