NCERT Solutions of This is Jody's Fawn Class 8
<< The Summit Within A Short Monsoon Diary >>

Jodie’s Fawn

1. What had happened to Jody’s father?

Answer: Jody’s father was bitten by a rattlesnake.

2. How did the doe save Penny’s life?

Answer: Penny’s son Jody killed a doe and used its heart and liver to counter the snake’s poison. It seems like an age old home remedy to cure snake bite.

3. Why does Jody want to bring the fawn home?

Answer: The fawn has become an orphan because its mother was killed by Jody. He wants to bring the fawn to return the obligation because he was the one who made the fawn an orphan.

4. How does Jody know that the fawn is a male?

Answer: Jody’s father shared with him that in a male fawn the spots are all in a line and in females they are randomly arranged. This knowledge helped him recognize it being a male fawn.

5. Jody didn’t want Mill-wheel with him for two reasons. What were they?

Answer: Jody was not sure if the fawn was dead or alive. If it was dead then Jody didn’t want Mill-wheel to see the disappointment on his face. If the fawn was alive then Jody did not want to share his happiness with anybody else.

6. Why was Mill-wheel afraid to leave Jody alone?

Answer: Mill-wheel was afraid of Jody losing his way in the jungle. That is why he did not want to leave Jody alone.

7. How did Jody bring the fawn back home?

Answer: Although it was a baby but still it was too big for a child of Jodie’s age. Jody carried fawn for some distance and as the fawn developed confidence on Jody, he allowed the fawn to walk along with him. There were repeated episodes of Jody carrying the fawn and the fawn following Jody.

8. Jody was filled with emotion after he found the fawn. Can you find at least three words or phrases which show how he felt?

Answer: The sentence, “Jodie couldn’t trust himself to move” says about the pleasant disbelief Jody felt after finding the pawn. The touch of fawn made him delirious. Feeling delirious is like felling the height of delight. While holding the fawn Jody was feeling like holding a fragile gift. The statement that it felt like made of bone china indicates towards this.

9. How did the deer drink milk from the gourd?

Answer: The fawn was not used to have milk from a pot. It suckled on Jodie’s fingers to drink milk instead.

10. Why didn’t the fawn follow Jody up the steps as he had thought it would?

Answer: A step can be a surprising thing for a jungle fawn. It may have been frightening for the fawn. That is why the fawn refuse to climb the steps.

11. Why did Penny Baxter allow Jody to go find the fawn and raise it?

Answer: Penny Baxter was impressed with the way Jody kept his nerves and saved his father’s life. Moreover, he was also impressed by Jodie’s desire to give sustenance to the orphaned fawn.

12. What did Doc Wilson mean when he said, “Nothing in the world ever comes quite free”?

Answer: It is fact that the life is full of give and take. Doc Wilson is of the opinion that to repay the fawn for its mother’s sacrifice it was mandatory to nurture it.

13. How did Jody look after the fawn, after he accepted the responsibility for doing this?

Answer: Jody rescued the fawn from the jungle. After bringing it to home he helped it to have milk. This shows the level of commitment Jody was having towards taking good care of the fawn.

14. How does Jody’s mother react when she hears that he is going to bring the fawn home? Why does she react in this way?

Answer: Jody’s mother is worried about feeding the fawn within her limited means. She agrees later after Jody was ready to part with his share of milk for the fawn.

The Duck And The Kangaroo

Said the Duck to the Kangaroo,

‘Good gracious! how you hop!

Over the fields and the water too,

As if you never would stop!

My life is a bore in this nasty pond,

And I long to go out in the world beyond!

I wish I could hop like you!’

Said the Duck to the Kangaroo.

‘Please give me a ride on your back!’

Said the Duck to the Kangaroo.

‘I would sit quite still, and say nothing but “Quack,”

The whole of the long day through!

And we’d go to the Dee, and the Jelly Bo Lee,

Over the land, and over the sea; —

Please take me on a ride! O do!’

Said the Duck to the Kangaroo.

Said the Kangaroo to the Duck,

‘This requires a little reflection;

Perhaps on the whole it might bring me luck,

And there seems but one objection,

Which is, if you’ll let me speak so bold,

Your feet are unpleasantly wet and cold,

And would probably give me the roo-

Matiz!’ said the Kangaroo.

Said the Duck, ‘As I sat on the rocks,

I have thought over that completely,

And I bought four pairs of worsted socks

Which fit my web-feet neatly.

And to keep out the cold I’ve bought a cloak,

And every day a cigar I’ll smoke,

All to follow my own dear true

Love of a Kangaroo!’

Said the Kangaroo, ‘I’m ready!

All in the moonlight pale,

But to balance me well, dear Duck, sit steady!

And quite at the end of my tail!’

So away they went with a hop and a bound,

And they hopped the whole world three times round;

And who so happy, — O who,

As the Duck and the Kangaroo?

EDWARD LEAR

This poem is about a duck and a kangaroo. The duck is getting bored of swimming all day in its small pond. It wonders at the magnificent hopping skills of the kangaroo. The duck asks the kangaroo if it can take a ride on kangaroo’s back and see the whole world in doing so. The duck promises that it will sit quietly and not utter a single word except quack. This statement is somewhat hilarious because all the word a duck can say is quack.

The kangaroo is apprehensive of getting cold because of wet feet of the duck. The duck has already found a solution to this. It says that it has brought a woolen socks to wear. The socks will help kangaroo protect against the feared cold. The duck has also brought a sweater and would smoke cigar to keep away the cold.

Now the kangaroo is convinced and ready to let the duck take a piggy-back ride. It allows the duck to sit still on its tail.

Finally their joyride begins and they encircle the earth three times!.

  NCERT Solutions of This is Jody's Fawn Class 8
<< The Summit Within A Short Monsoon Diary >>

Jodie's Fawn will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.