NCERT Solutions for Class 8 English Honeydew - NCERT Solution Chapter 5

The Summit Within Class 8

Chapter 5 The Summit Within Exercise Answers & Summary

<< Previous Chapter 4 : Bepin Choudhury's Lapse of Memory Next Chapter 6 : This is Jody's Fawn >>

Comprehension check : Solutions of Questions on Page Number : 80

Q1 :  

Standing on Everest, the writer was

(i) overjoyed.

(ii) very sad.

(iii) jubilant and sad.

Choose the right item.


Answer :

(iii)Standing on Everest, the writer was jubilant and sad.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

The emotion that gripped him was one of

(i) victory over hurdles.

(ii) humility and a sense of smallness.

(iii) greatness and self importance.

(iv) joy of discovery

Choose the right item.


Answer :

(ii)The emotion that gripped him was one of humility and a sense of smallness.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

"The summit of the mind" refers to

(i) great intellectual achievements.

(ii) the process of maturing mentally and spiritually.

(iii) overcoming personal ambition for common welfare.

(iv) living in the world of thought and imagination.

(v) the triumph of mind over worldly pleasures for a noble cause.

(vi) a fuller knowledge of oneself.

Mark the item(s) not relevant.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 4 : Bepin Choudhury's Lapse of Memory Next Chapter 6 : This is Jody's Fawn >>

Working with the text : Solutions of Questions on Page Number : 81

Q1 :  

Answer the following questions.

(i) What are the three qualities that played a major role in the author's climb?

(ii) Why is adventure, which is risky, also pleasurable?

(iii) What was it about Mount Everest that the author found irresistible?

(iv) One does not do it (climb a high peak) for fame alone. What does one do it for, really?

(v) "He becomes conscious in a special manner of his own smallness in this large universe." This awareness defines an emotion mentioned in the first paragraph. Which is the emotion?

(vi) What were the "symbols of reverence" left by members of the team on Everest?

(vii) What, according to the writer, did his experience as an Everester teach him?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Write a sentence against each of the following statements. Your sentence should explain the statement. You can pick out sentences from the text and rewrite them. The first one has been done for you.

(i) The experience changes you completely.

One who has been to the mountains is never the same again.

(ii) Man takes delight in overcoming obstacles.

_________________________________________________________

(iii) Mountains are nature at its best.

_________________________________________________________

(iv) The going was difficult but the after-effects were satisfying.

_________________________________________________________

(v) The physical conquest of a mountain is really a spiritual experience.

_________________________________________________________


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 4 : Bepin Choudhury's Lapse of Memory Next Chapter 6 : This is Jody's Fawn >>

Working with language : Solutions of Questions on Page Number : 82

Q1 :  

Fill in the blanks in the following dialogues choosing suitable phrases from those given in the box.

At hand

At once

At all

At a low ebb

At first sight

(i) Teacher: You were away from school without permission. Go to the principal ________and submit your explanation.

Pupil: Yes, Madam. But would you help me write it first?

(ii) Arun: Are you unwell?

Ila: No, not _________ Why do you ask?

Arun: If you were unwell, I would send you to my uncle. He is a doctor.

(iii) Mary: Almost every Indian film has an episode of love _________________.

David: Is that what makes them so popular in foreign countries?

(iv) Asif: You look depressed. Why are your spirits _________________ today?

(Use such in the phrase)

Ashok: I have to write ten sentences using words that I never heard before.

(v) Shieba: Your big moment is close _______________.

Jyoti: How should I welcome it?

Shieba: Get up and receive the trophy.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Write the noun forms of the following words adding -ance or -ence to each.

(i)

endure _____________

(ii)

persist ______________

(iii)

signify _____________

(iv)

confide _____________

(v)

maintain ____________

(vi)

abhor _______________


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

(i) Match words under A with their meanings under B.

A

B

remote

difficult to overcome

means

most prominent

dominant

be overcome/overpowered

formidable

method(s)

overwhelmed

far away from

(ii) Fill in the blanks in the sentences below with appropriate words from under A.

(a) There were ___________ obstacles on the way, but we reached our destination safely.

(b) We have no ___________ of finding out what happened there.

(c) Why he lives in a house ____________from any town or village is more than I can tell.

(d) ___________by gratitude, we bowed to the speaker for his valuable advice.

(e) The old castle stands in a __________position above the sleepy town.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 4 : Bepin Choudhury's Lapse of Memory Next Chapter 6 : This is Jody's Fawn >>

Honeydew - NCERT Solution - English : CBSE NCERT Exercise Solutions & Summary for Class 8th for The Summit Within will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles
Comprehension check
Question 1
Question 2
Question 3
Working with the text
Question 1
Question 2
Working with language
Question 1
Question 2
Question 3