NCERT Solutions of The Selfish Giant Class 8
<< Children At WorkThe Treasure Within >>

The Selfish Giant

1. Why is the Giant called selfish?

Answer: The giant did not want to share his happiness with anybody. He wanted to enjoy his garden all alone. That is why the Giant is called selfish.

2. On one occasion the children said: “How happy we are here!” Later they said: “How happy we were there!” What are they referring to in both the cases?

Answer: In the first case the children were referring to their joy when they were playing in the Giant’s garden.

When the Giant returned after a long gap he shooed away all the children and erected a wall around his garden. Now children had no place to play. So, they were fondly remembering their old happy days.

3. (i) When spring came, it was still winter in the garden. What does winter stand for or indicate here?

Answer: The spring is a symbol of happiness. The harsh cold winter is a symbol of suffering. The way there was no flower in the Giant’s garden shows that the happiness was nowhere to be seen in the garden.

(ii) Winter has been presented like a story with its own characters and their activities. Describe the story in your own words.

Answer: The snow was as cold as an enemy. The frost was a perfect companion of the snow. Both of them added to the overall gloomy atmosphere of the garden. The north wind created the haunting whooshing sound to give the perfect audio effect. It played a haunting music by dancing in the garden and on the rooftops. When all of them invited the hail to join the party, it was too much. It made the situation even worse.

4. Was the Giant happy or sad over the state of the garden?

Answer: The Giant was wondering for the no show by the spring. He was feeling sad for the winter in perpetuity. Now he was craving for a pleasant weather.

5. What effect did the linnet’s song have over Hail and the North Wind?

Answer: The linnet’s song frightened the hail and the North Wind. They took refuse in one corner of the garden.

6. (i) The Giant saw a most wonderful sight. What did he see?

(ii) What did he realize on seeing it?

Answer: The Giant saw that through a hole in the wall children had crept in the garden. Because of their arrival flowers blossomed and birds started to sing. It made the spring to come back to the garden. The happiness returned finally to the garden of the Giant.

He realized that it was him who kept the spring away from the garden. He wanted to rectify his mistake, by tearing down the wall and allowing children to play in his garden.

7. Why was it still winter in one corner of the Garden?

Answer: The isolated corner was to remind the Giant that he also needed to take some steps to keep the gloominess away. The presence of symbols of winter in that corner is to symbolize the past deeds of the Giant which led to overall unhappiness in the garden.

8. Describe the first meeting of the little boy and the Giant.

Answer: The little boy was unable to climb a branch of the tree and crying. The Giant lifted him and put on a branch. The little boy was so happy that he kissed the Giant. This gesture touched the Giant’s heart.

9. Describe the second meeting of the little boy and the Giant.

Answer: When the little boy appeared after a long gap the Giant ran to meet him and to ask his whereabouts. On seeing injury marks on little boy’s hands the Giant became restless. On the assurance of little boy that they were not injury marks but marks of love the Giant could be pacified.

10. The Giant lay dead all covered with white blossoms. What does this sentence indicate about the once selfish Giant.

Answer: Death is like freedom from all the worldly pains. White flowers are signs of purity. The once selfish giant was changed now. Even the Gods accepted his newfound virtue so they called him to heaven with all the respect which is due for a kind hearted soul.

  NCERT Solutions of The Selfish Giant Class 8
<< Children At WorkThe Treasure Within >>

The Selfish Giant will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.