NCERT Solutions of The Tsunami Class 8
<< The Best Christmas Present in the WorldBepin Chaudhury's Lapse of Memory >>

Class Eight English CBSE Question Answer

The Tsunami

I Andaman & Nicobar Islands

Say whether the following are true or false.

1. Ignesious lost his wife, two children, his father-in-law, and his brother-in-law in the tsunami.

Answer: It is true that Ignesious lost his wife. One of his children held his father-in-law’s hand and another kid his brother-in-law’s hand when they were last seen.

2. Sanjeev made it to safety after the tsunami.

Answer: Sanjeev, the policeman could save himself as well as his family. But later when he jumped to save his friend’s wife he perished.

3. Meghna was saved by a relief helicopter.

Answer: Meghna kept on floating on sea holding a wooden door. For two days helicopters hovering above did not even try to rescue her. She was swept to the shore by waves.

4. Alma’s father realised that a tsunami was going to hit the island.

Answer: When Alma’s father saw sea water receding he could sense that it would return with greater fury. He alerted everyone and tried to take them to a safer place.

5. Her mother and aunts were washed away with the tree that they were holding on to.

Answer: In an effort to save themselves Alma’s mother and aunts held on to a coconut tree. It was washed away and they too along with the tree.

II Phuket

1. Why did Tilly’s family come to Thailand?

Answer: Tilly’s family had come to Thailand to enjoy Christmas vacation.

2. What were the warning signs that both Tilly and her mother saw?

Answer: Tilly and her mother saw sea level rising slowly. The water was making large whirlpools with huge bubbles giving it a foamy appearance.

3. Do you think Tilly’s mother was alarmed by them?

Answer: Tilly’s mother was not aware about tsunami, so was not alarmed. It was only after she saw fear on Tilly’s face that she could sense something dangerous was going to come.

4. Where had Tilly seen the sea behaving in the same strange fashion?

Answer: Tilly’s geography teacher had shown a video of tsunami during geography class. The video showed the sea behaving in the same strange fashion.

5. Where did the Smith family and the others on the beach go to escape from the tsunami?

Answer: Tilly’s family and others went inside their hotel rooms. The hotel was strong enough to withstand the onslaught of tsunami.

6. How do you think her geography teacher felt when he heard about what Tilly had done in Phuket?

Answer: Her geography teacher must have felt proud for two reasons. Number one reason is the way Tilly alarmed fellow tourists and helped them save their lives. Number two reason is for a job well done. The teacher must have taught Tilly in such an engaging way that Tilly could remember her lessons and used that knowledge beneficially in real life situation.

III Animal’s Sixth Sense!

1. In the tsunami 150,000 people died. How many animals died?

Answer: Although no data is given in the story but it says the number of dead animals was far less compared to human casualties.

2. How many people and animals died in Yala National Park?

Answer: 60 visitors and two water buffaloes died in Yala National Park.

3. What do people say about the elephants of Yala National Park?

Answer: An hour before the tsunami hit, people saw three elephants running away from Patanangala beach.

4. What did the dogs in Galle do?

Answer: Two dogs of a person living in Galle refused to go for their routine morning walk to the beach and thus saved their and their owner’s lives.

The Geography Lesson

When the jet sprang into the sky,

it was clear why the city

had developed the way it had,

seeing it scaled six inches to the mile.

There seemed an inevitability

about what on ground had looked haphazard,

unplanned and without style

When the jet sprang into the sky.

This poem is about the way our earth looks from sky if we go at different altitudes. When the Aeroplane takes off and starts to climb up in the sky, you can have a bird’s eye view of the city below. It shows how unplanned and ugly the city can look. It also gives a reason to think that how difficult it is develop an ideal outlay of a city. Because the earth is more powerful than human beings and we have to learn to compromise with the powerful earth.

When the jet reached ten thousand feet,

it was clear why the country

had cities where the rivers ran

and why the valleys were populated.

The logic of geography —

that land and water attracted man —

was clearly delineated

When the jet reached ten thousand feet.

When the Aeroplane climbs higher upto about 10,000 feet, then you can see a vast tract of land underneath. No more map view of city, rather a view of green and brown land with rivers crisscrossing the landscape. It becomes clear from above that all the river basins attract human settlement.

When the jet rose six miles high,

it was clear the earth was round

and that it had more sea than land.

But it was difficult to understand

that the men on the earth found

causes to hate each other, to build

walls across cities and to kill.

From that height, it was not clear why.

When the plane reaches the stratosphere then you can see the spherical outline of the earth. Then you can see that there is more water than land on the earth. The earth looks really beautiful. Like a blue gem.

While appreciating the geographical niceties of our planet, the poet is unable to understand one aspect. This is our tendency to build borders, to erect walls, to create fences. This is our tendency to fight with fellow human beings over territorial rights.

Right from the city’s limits to geographical features to earth’s spherical shape, everything can be seen clearly from sky. By you cannot have clarity on why we, the human beings are filled with so much of hatred.

ZULFIKAR GHOSE

  NCERT Solutions of The Tsunami Class 8
<< The Best Christmas Present in the WorldBepin Chaudhury's Lapse of Memory >>

Class Eight English CBSE Question Answer will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.