NCERT Solutions for Class 8 Social Science Our Pasts 3rd - Part 1 Chapter 5

When People Rebel Class 8

Chapter 5 When People Rebel Exercise Solutions

<< Previous Chapter 4 : Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Next Chapter 6 : Colonialism and the City >>

Let's recall : Solutions of Questions on Page Number : 62

Q1 :  

What was the demand of Rani Lakshmibai of Jhansi that was refused by the British?


Answer :

Rani Lakshmibai of Jhansi wanted the East India Company to recognise her adopted son as the heir to the kingdom after the death of her husband. This demand was refused by the British. Ultimately, the Company annexed the kingdom as per the Doctrine of Lapse.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

What did the British do to protect the interests of those who converted to Christianity?


Answer :

In 1850, a new law was passed to make conversion to Christianity easier. This law allowed an Indian who had converted to Christianity to inherit the property of his ancestors.

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

What objections did the sepoys have to the new cartridges that they were asked to use?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

How did the last Mughal emperor live the last years of his life?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 4 : Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Next Chapter 6 : Colonialism and the City >>

Let's discuss : Solutions of Questions on Page Number : 63

Q1 :  

What could be the reasons for the confidence of the British rulers about their position in India before May 1857?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

What impact did Bahadur Shah Zafar's support to the rebellion have on the people and the ruling families?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

How did the British succeed in securing the submission of the rebel landowners of Awadh?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

In what ways did the British change their policies as a result of the rebellion of 1857?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 4 : Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age Next Chapter 6 : Colonialism and the City >>

Our Pasts 3rd - Part 1 - Social Science : CBSE NCERT Exercise Solutions for Class 8th for When People Rebel will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles