NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Unit 16

The Bond of Love Class 9

Unit 16 The Bond of Love Exercise Answers & Summary

<< Previous Chapter 15 : On Killing a Tree (Poem) Next Chapter 17 : The Snake Trying (Poem) >>

Thinking about the textthinking about language : Solutions of Questions on Page Number : 119

Q1 :  

Given in the box are some headings. Find the relevant paragraphs in the text to match the headings.

An Orphaned Cub; Bruno's Food-chart; An Accidental Case of Poisoning; Playful Baba; Pain of Separation; Joy of Reunion; A Request to the Zoo; An Island in the courtyard

 


Answer :

An Orphaned Cub - para 3

Bruno's Food-chart - para 6

An Accidental Case of Poisoning - para 8

Playful Baba - para 12

Pain of Separation - para 14

Joy of Reunion - para 16

A Request to the Zoo - para 18

An Island in the Courtyard - para 21

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

1. Find these words in the lesson. They all have ie or ei in them.

f____ ld

ingred _____ nts

h ____ ght

misch _____ vous

fr ____ nds


Answer :

1.

field

ingredients

height

mischievous

friends

eighty-seven

relieved

piece

2.

believe

receive

weird

leisure

seize

weight

Answer needs Correction? Click Here

Q3 :  

Answer the following questions.

1.“I got him for her by accident.”

(i) Who says this?

(ii) Who do 'him' and 'her' refer to?

(iii) What is the incident referred to here?

2. “He stood on his head in delight.”

(i) Who does 'he' refer to?

(ii) Why was he delighted?

3. “We all missed him greatly: but in a sense we were relieved.”

(i) Who does 'we all' stand for?

(ii) Who did they miss?

(iii) Why did they nevertheless feel relieved?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

Answer the following questions in 30 to 40 words each.

1. On two occasions Bruno ate/drank something that should not be eaten /drunk. What happened to him on these occasions?

2. Was Bruno a loving and playful pet? Why, then, did he have to be sent away?

3. How was the problem of what to do with Bruno finally solved?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 15 : On Killing a Tree (Poem) Next Chapter 17 : The Snake Trying (Poem) >>

Thinking about language : Solutions of Questions on Page Number : 120

Q1 :  

Here are some words with silent letters. Learn their spelling. Your teacher will dictate these words to you. Write them down and underline the silent letters.

knock

wrestle

walk

wrong

knee

half

honest

daughter

hours

return

hornet

calm

could

sign

island

button


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

How to look at an Index

An index is a list of names or topics that are to be found in a book. It is a list arranged in alphabetical order at the end of a book.

The following paragraph shows that the doctor is consulting the index of a medical book to find out which injection is appropriate for Bruno.

 “Out came his medical books, and a feverish reference to index began:

 What poison did you say, sir?” “Barium carbonate”. “Ah yes - B - Ba - Barium Salts - Ah! Barium carbonate! Symptoms - paralysis - treatment - injections of ... Just a minute, sir. I'll bring my syringe and

 the medicine.”

1. You have read about the French Revolution and you want to know more about the Third Estate in the context of the French Revolution. You can refer to the index of the book Living World History by T. Walter Wallbank and  Arnold Schrier:

On which pages in this book will you find information about the French Revolution and the Third Estate?

2. To know what 'Food Security' and 'Minimum Support Price' mean in the context of the economic growth of a country you can go to the subject index given below from Poverty and Famines - An Essay on Entitlement and Deprivation by Amartya Sen. Under which heading in the index are you likely to find these topics?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

1. The Narrative Present

Notice the incomplete sentences in the following paragraphs. Here the writer is using incomplete sentences in the narration to make the incident more dramatic or immediate. Can you rewrite the paragraph in complete sentences?

(You can begin: The vet and I made a dash back to the car. Bruno was still floundering…)

(i) A dash back to car. Bruno still floundering about on his stumps, but clearly weakening rapidly; some vomiting, heavy breathing, with heaving flanks and gaping mouth.

Hold him everybody! In goes the hypodermic - Bruno squeals - 10 c.c. of the antidote enters his system without a drop being wasted. Then minutes later: condition unchanged! Another 10 c.c. injected! Ten minutes later: breathing less stertorous - Bruno can move his arms and legs a little although he can not stand yet. Thirty minutes later: Bruno gets up and has a great feed! He looks at us disdainfully, as much as to say, 'What's barium carbonate to a big black bear like me?' Bruno is still eating.

(ii) In the paragraphs above from the story the verbs are in the present tense (eg. hold, goes, etc.). This gives the reader an impression of immediacy. The present tense is often used when we give a commentary on a game (cricket, football, etc.), or tell a story as if it is happening now. It is, therefore, called the narrative present.

You will read more about the present tense in Unit 10

2. Adverbs

Find the adverbs in the passage below. (You've read about adverbs in Unit 1.)

We thought that everything was over when suddenly a black sloth bear came out panting in the hot sun. Now I will not shoot a sloth-bear wantonly but, unfortunately for the poor beast, one of my companions did not feel that way about it, and promptly shot the bear on the spot.

(i) Complete the following sentences, using a suitable


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 15 : On Killing a Tree (Poem) Next Chapter 17 : The Snake Trying (Poem) >>

Writingspeaking : Solutions of Questions on Page Number : 123

Q1 :  

Pets have unique care and handling requirements and should only be kept by those with the commitment to understand and meet their needs. Give your argument in support of or against this statement.

or

There is an on-going debate on whether snake charmers should continue in their profession. You can get some idea about the debate from the newspaper clipping (The Hindu, 16 June 2004) given below. Read it, discuss in pairs or groups, and write either for or against the profession of snake charmers.

Report comes in support of snake charmers

By Our Staff Reporter

NEW DELHI, JUNE 15. Over 30 years after the introduction of the Wildlife Protection Act (WPA) that banned the catching of snakes in India, a small community of snake charmers continues to practise the trade catching over 400,000 snakes every year — which ultimately die — in defiance of the law.

A report based on new research by the Wildlife Trust of India (WTI), however, has strongly recommended that the traditional knowledge of the snake charmers and skills be now utilised for education and medicine by setting up sapera centres. This is mainly because the community has virtually no access to land, education or employment opportunities. They are dependent on snake charming to earn a livelihood. They trade around as vendors of traditional medicine, snake catchers and musicians. Ignorance about the law is quite common.

The report entitled 'Biodiversity, Livelihoods and the Law: The Case of the Jogi-Nath Snake Charmers of India' based on path-breaking research was formally released by the Inspector General of Forests, V.K. Bahuguna, along with a presentation by members of the sapera community in the Capital on Monday.

"Despite thirty years of the law being in existence, over 70 per cent of the Jogi-Naths are still dependent on snake charming to earn a livelihood. Ignorance about the law was quite common. None of them own land,


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

'Animals also feel the pleasure of love and the pain of separation'.

Make a presentation by giving examples from your own experience.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 15 : On Killing a Tree (Poem) Next Chapter 17 : The Snake Trying (Poem) >>

Beehive - English : CBSE NCERT Exercise Solutions & Summary for Class 9th for The Bond of Love will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles
Thinking about the textthinking about language
Question 1
Question 2
Question 3
Question 4
Thinking about language
Question 1
Question 2
Question 3
Writingspeaking
Question 1
Question 2