NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Unit 20

If I Were You Class 9

Unit 20 If I Were You Exercise Answers & Summary

<< Previous Chapter 19 : A Slumber Did My Spirit Seal (Poem) Next Chapter 1 : How I Taught My Grandmother to Read >>

Before you read : Solutions of Questions on Page Number : 138

Q1 :  

Ӣ Gerrard lives alone in a lonely cottage. An intruder, who is a criminal, enters his cottage. He intends to murder Gerrard and take on his identity. Does he succeed?

Ӣ The following words and phrases occur in the play. Do you know their meanings? Match them with the meanings given, to find out.

cultured

an informal expression for a fashionable vehicle

count on

unnecessary and usually harmful


Answer :

Ӣ No, the intruder does not succeed in fulfilling his plans because he is outsmarted by Gerrard's wit.

 

cultured

sophisticated; well mannered

count on

depend on; rely on

engaged

occupied; busy

melodramatic

exaggerated

to be smart

(American English) an informal way of saying that one is being too clever

inflection

here, a tone of voice

wise guy

Answer needs Correction? Click Here

<< Previous Chapter 19 : A Slumber Did My Spirit Seal (Poem) Next Chapter 1 : How I Taught My Grandmother to Read >>

Thinking about the text : Solutions of Questions on Page Number : 144

Q1 :  

"At last a sympathetic audience."

(i) Who says this?

(ii) Why does he say it?

(iii) Is he sarcastic or serious?


Answer :

(i) The speaker of the given line is Gerrard.

(ii) He says it as he is asked by the intruder to speak about himself.

(iii) He speaks the given dialogue sarcastically.

Answer needs Correction? Click Here

Q2 :  

Why does the intruder choose Gerrard as the man whose identity he wants to take on?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

"I said it with bullets."

(i) Who says this?

(ii) What does it mean?

(iii) Is it the truth? What is the speaker's reason for saying this?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

What is Gerrard's profession? Quote the parts of the play that support your answer.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q5 :  

"You'll soon stop being smart."

(i) Who says this?

(ii) Why does the speaker say it?

(iii) What according to the speaker will stop Gerrard from being smart?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 19 : A Slumber Did My Spirit Seal (Poem) Next Chapter 1 : How I Taught My Grandmother to Read >>

Thinking about the textthinking about language : Solutions of Questions on Page Number : 145

Q1 :  

Consult your dictionary and choose the correct word from the pairs given in brackets.

1. The (site, cite) of the accident was (ghastly/ghostly).

2. Our college (principle/principal) is very strict.

3. I studied (continuously/continually) for eight hours.

4. The fog had an adverse (affect/effect) on the traffic.

5. Cezanne, the famous French painter, was a brilliant (artist/artiste).

6. The book that you gave me yesterday is an extraordinary (collage/college) of science fiction and mystery.

7. Our school will (host/hoist) an exhibition on cruelty to animals and wildlife conservation.

8. Screw the lid tightly onto the top of the bottle and (shake/shape) well before using the contents.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Irony is when we say one thing but mean another, usually the opposite of what we say. When someone makes a mistake and you say, “Oh! That was clever!” that is irony. You're saying 'clever' to mean 'not clever'.

Expressions we often use in an ironic fashion are:

Ӣ Oh, wasn't that clever!/Oh that was clever!

Ӣ You have been a great help, I must say!

Ӣ You've got yourself into a lovely mess, haven't you?

Ӣ Oh, very funny!/How funny!

We use a slightly different tone of voice when we use


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

"They can't hang me twice."

(i) Who says this?

(ii) Why does the speaker say it?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q4 :  

"A mystery I propose to explain." What is the mystery the speaker proposes to explain?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q5 :  

"This is your big surprise."

(i) Where has this been said in the play?

(ii) What is the surprise?


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 19 : A Slumber Did My Spirit Seal (Poem) Next Chapter 1 : How I Taught My Grandmother to Read >>

Dictionary use : Solutions of Questions on Page Number : 146

Q1 :  

A word can mean different things in different contexts. Look at these three sentences:

Ӣ The students are taught to respect different cultures.

Ӣ The school is organising a cultural show.

Ӣ His voice is cultured.

In the first sentence, 'culture' (noun) means way of life; in the second, 'cultural' (adjective) means connected with art, literature and music; and in the third, 'cultured' (verb) means sophisticated, well mannered. Usually a dictionary helps you identify the right meaning by giving you signposts.

Look at the dictionary entry on 'culture' from Oxford Advanced Learner's Dictionary, 2005.

(Noun, verb, adjective, adverb, synonyms, etc. are signposts which help you locate the right meaning and usage, and give information about the part of speech that the word is.)

Look up the dictionary entries for the words sympathy, familiarity, comfort, care, and surprise. Use the information given in the dictionary and complete the table.

Noun


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 19 : A Slumber Did My Spirit Seal (Poem) Next Chapter 1 : How I Taught My Grandmother to Read >>

Writingspeaking : Solutions of Questions on Page Number : 147

Q1 :  

Which of the words below describe Gerrard and which describe the Intruder?

smart

humorous

clever

beautiful


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q2 :  

Imagine you are Gerrard. Tell your friend what happened when the Intruder broke into your house.

[Clues: Describe (i) the intruder — his appearance, the way he spoke, his plan, his movements, etc., (ii) how you outwitted him.]


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
Q3 :  

Convert the play into a story (150 - 200 words). Your story should be as exciting and as witty as the play. Provide a suitable title to it.


Answer :

Please Register/Login to get access to all solutions Facebook Login
<< Previous Chapter 19 : A Slumber Did My Spirit Seal (Poem) Next Chapter 1 : How I Taught My Grandmother to Read >>

Beehive - English : CBSE NCERT Exercise Solutions & Summary for Class 9th for If I Were You will be available online in PDF book form soon. The solutions are absolutely Free. Soon you will be able to download the solutions.

Popular Articles
Before you read
Question 1
Thinking about the text
Question 1
Question 2
Question 3
Question 4
Question 5
Thinking about the textthinking about language
Question 1
Question 2
Question 3
Question 4
Question 5
Dictionary use
Question 1
Writingspeaking
Question 1
Question 2
Question 3